Heerlijk avondje zonder prullaria: groener, goedkoper en gezelliger

© Getty Images/iStockphoto

Anouk Haakman

Zakken vol cadeaus, bergen inpakpapier en hopen verpakkingsmateriaal. Het hoort er een beetje bij op sinterklaasavond, maar het kan ook anders. Een beetje groener, goedkoper en misschien zelfs gezelliger. 10 tips voor een heerlijk avondje zonder prullaria.

Uit eigen speelgoedkast

Vooral jonge kinderen zal het een worst wezen of ze iets krijgen wat al eerder gebruikt is. Hoe vaak komt het voor dat speelgoed nog gloednieuw is (of zelfs in de verpakking), maar waar de kinderen te groot voor zijn geworden? Geef het weg aan je kleine nicht. Dat ruimt nog lekker op ook.

Maak het zelf

Iets wat zelf gemaakt is, heeft meteen al meer waarde. Brei een sjaal, knoop een armbandje, haak een muts, brouw een likeurtje. Voor wie niet zo handig is, zijn er in de stad ook vaak winkels te vinden met artikelen handgemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vul die zak

Verzamel in de weken vooraf álles wat je toch al nodig hebt en pak het in. Moet er een nieuw dekbedovertrek komen? Papiertje erom. Tijd voor een andere telefoon? Stop ‘m in de zak. Lekker veel uit te pakken zonder prullaria die je helemaal niet nodig hebt.

Ruilcadeau

Introduceer het ruilcadeau. Kies iets wat je eindeloos kunt doorgeven. Het familieservies, een oud borduursel van oma of desnoods een fles advocaat. Zie het als een wisseltrofee. Wie in de familie het cadeau verdient en waarom, staat uiteraard in een lang gedicht. Gimmick van de avond.

Schrijf lange rijmen

Spreek af dat jullie het dit jaar wat rustiger aan doen met cadeaus (behalve dan misschien voor de kinderen). Iedereen heeft toch alles al. In de plaats van naarstig zoeken naar onzincadeaus voor iedereen, kun je die tijd ook besteden aan een extra lange sinterklaasrijm of een surprise.

Geef niet ‘iets’

Een cadeau hoeft niet per se iets tastbaars te zijn. Geef in plaats daarvan een herinnering of belevenis, zoals kaartjes voor het theater, dagje dierentuin, een workshop of donateurschap voor het filmhuis.

Doeken

Pak wat cadeaus in met theedoeken of ander textiel. Dat scheelt een berg papier. Uiteraard mag de ontvanger het inpakmateriaal ook houden. Van theedoeken heb je namelijk nooit genoeg.

Rek het uit

Maak van de avond een belevenis. In plaats van domweg om de beurt cadeautjes uitpakken, kun je ook een zelfbedachte (familie)quiz doen of een speurtocht in huis op zoek naar cadeaus.

Kleine cadeaus

Sinterklaas gaat voor kinderen vaak niet zozeer om de kwaliteit, maar om de kwantiteit. Ze willen zo veel mogelijk uitpakken. Kies voor kleinere cadeaus of deel ze op - als iets met meer stuks in één verpakking zit, pak dan alles apart in.

Uitbreiding

Vul het speelgoed aan. Speelhuizen, computerspellen, bouwspul etc. zijn vaak uit te breiden. Als de interesse voor het oude speelgoed was weggezakt, kan een kleine toevoeging ervoor zorgen dat er toch weer mee gespeeld wordt.

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.