Alles van Oranje in Qatar is tot nu toe flets en pips. Zou Van Gaal er zelf echt nog in geloven? | column

Theo Brinkman

Wat het zou gaan worden tegen Qatar? ’4-0 zou prettig zijn’, zei Marco van Basten tijdens de voorbeschouwing bij de NOS in de studio. Toeval of niet: de andere analist aan tafel, Rafael van der Vaart, dacht hetzelfde: ’Ja, dat denk ik ook, 4-0.’

De wens was waarschijnlijk de vader van de gedachte. Natuurlijk werd het geen 4-0, want zo pips als Frenkie de Jong er maandag uitzag, zo flets is Oranje tot nu toe op het WK. En niet alleen het elftal trouwens, maar ook alles eromheen. Eerst was er de actie met de OneLove-aanvoerdersband die de mist in ging en vervolgens bestond het ’statement’ van minister Conny Helder er dinsdag uit dat ze een minuscuul regenboogspeldje op haar revers droeg. Het speldje was nog net zichtbaar - als de riante sjaal van Helder er tenminste niet overheen viel.

(Tekst gaat verder na de foto)

Ook de Tietenman is geschrokken van de vijandige houding van de sjeiks en de Fifa. Hij heeft zijn pronte tieten tegenwoordig weggemoffeld onder een groot schort, was dinsdag te zien. Ook zijn OneLove-band is een klein onopvallend speldje geworden.

Het was allemaal de groepsfase van Oranje in een notendop. Na een kwartier Nederland-Qatar kwam er een gapende Oranje-supporter in beeld. Treffend.

’We hebben een grote kans om wereldkampioen te worden’, zei Louis van Gaal een kleine drie weken geleden bij de bekendmaking van zijn selectie. Dat was toen, in Zeist. Inmiddels zijn er drie wedstrijden in Qatar gespeeld en heeft Oranje niets laten zien dat de uitspraak van de bondscoach rechtvaardigt. Van het soms sprankelende, aantrekkelijke voetbal in de Nations League is op het WK zelfs niet een vleugje te zien geweest. Maakt op zich natuurlijk niet uit, want het gaat om plaatsing voor de volgende ronde, maar dat zelfs het armetierige Qatar aardig weerwerk kon bieden, gaf toch weer te denken.

De enige die in Qatar met een flinke blos op de wangen rondloopt, is Van Gaal. ’Dat komt door mijn genen. Mijn moeder lag met blozende wangen in de kist, toen ze dood was’, zei hij maandag tijdens zijn persconferentie. Nee, pips en flets is de bondscoach in Qatar niet.

Maar toch. Zou hij er zelf nog in geloven? Zou hij écht nog denken dat Oranje straks met de wereldbeker in handen kan staan? Het is eigenlijk niet voor te stellen.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen