Steun in Kamer groeit voor een Volksbank in publieke handen

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

In de Tweede Kamer groeit de steun om de Volksbank in publieke handen te houden. Tijdens een debat over staatsdeelnemingen gaven regeringspartijen CDA en ChristenUnie aan daar wel wat voor te voelen. Tot dusver zagen zij vooral meer in een coöperatieve bank.

Aan de linkerkant van de Kamer en bij de PVV wordt er al langer opgeroepen om de bank in publieke handen te houden. De Volksbank is sinds 2013 volledig in handen van de Staat, dat de bank zo van de ondergang redde. Verder is ook nog de meerderheid van de aandelen van ABN AMRO in handen van Financiën.

CDA-Kamerlid Inge van Dijk zei in het debat "wel te neigen naar een dergelijke vorm", al hoeft de bank van haar niet per se een staatsbank te zijn. Hij kan ook nog steeds een coöperatieve vorm krijgen. Datzelfde zei ook Pieter Grinwis van de ChristenUnie.

Ver van klanten

Zo'n volksbank moet met begrijpelijke producten komen en niet te veel risico's nemen, zei Grinwis. "Banken zijn te ver van klanten komen af te staan", vindt Van Dijk. De Kamer praat eind februari verder met het kabinet over de toekomst van de Volksbank en de bankensector.

In juli liet minister Sigrid Kaag (Financiën) weten dat de Volksbank nog niet klaar is voor een eventuele privatisering. Zij komt voor de zomer van 2023 met een nieuwe tussenstand over de toekomst van de Volksbank, het moederconcern van onder meer SNS, RegioBank en ASN.

Sondering

Kaag wil weten hoe de Kamer naar de toekomst van de Volksbank kijkt. "Een eerste sondering, een eerste weging, een eerste uitwisseling van ideeën zou ik namens het kabinet verwelkomen." Dat standpunt kan dan weer worden meegenomen in de uiteindelijke positiebepaling van het kabinet, zei ze.

De bewindsvrouw wees er nog op dat vorig jaar zomer al toekomstopties voor de bank naar de Tweede Kamer zijn gestuurd. Daar is volgens haar door de Kamerleden nog weinig mee gedaan. "Die politieke keuze, dat debat is al anderhalf jaar niet gevoerd, valt me op."

Meerdere jaren

De aandelenbelangen van de overheid in de Volksbank en ABN Amro zijn ondergebracht bij de NFLI. Deze stichting meldde in juli dat het nog "meerdere jaren" zal duren voordat de veranderingen bij de Volksbank zich vertalen in een structurele verbetering van de financiële resultaten en een volgende stap kan worden genomen in de toekomst van de bank.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.