Koude op komst, extra bedden voor dak- en thuislozen in Haarlem

© Archieffoto ANP FOTO/OLAF KRAAK

Van onze verslaggever
Haarlem

Vanwege de verwachte lage temperaturen gaat donderdag 1 december in Haarlem niet alleen de jaarlijkse winteropvang voor dak- en thuislozen van start, maar tegelijk de winterkouderegeling.

Ieder jaar zijn er van december tot en met maart extra plekken in de regionale opvang voor dak- en thuislozen. In de Haarlemse opvanglocaties van HVO Querido aan de Wilhelminastraat en in gebouw Velserpoort worden er dan zestien bedden bijgeplaatst.

Bij een gevoelstemperatuur onder nul graden kunnen mensen zonder woon- of verblijfplaats zich melden voor een plek in deze winteropvang. In de praktijk worden mensen in de periode van de winteropvang altijd toegelaten, ook bij hogere gevoelstemperaturen, zegt een gemeentewoordvoerder.

Omdat de temperaturen vanaf vrijdag rond het vriespunt zijn en in de nacht zelfs eronder, is de komende dagen ook de winterkouderegeling van kracht. Er worden dan nog zo’n tien, twintig bedden beschikbaar gesteld. Alle dak- en thuislozen kunnen dan terecht in de opvang en krijgen gratis een warme maaltijd, bed, douche en ontbijt.

Bij een gevoelstemperatuur onder de 10 graden worden dakloze mensen actief benaderd door de opvangorganisaties, om ze te vragen of ze echt niet binnen willen overnachten.

Haarlem verzorgt de opvang voor de regio’s Zuid-Kennemerland, IJmond en Haarlemmermeer.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.