Japanse kannibaal (73) die Heemsteedse studente opat, is overleden

Redactie Buitenland
Heemstede

Een Japanse man die in 1981 de Nederlandse studente Renée Hartevelt uit Heemstede in Parijs heeft opgegeten, is afgelopen week overleden. Issei Sagawa, die de bijnaa ’Kobe Kannibaal’ had, werd 73 jaar oud.

Sagawa studeerde in 1981 net als Renée Hartevelt in Parijs. Op zijn 32e verjaardag nodigde hij haar uit bij hem thuis voor een diner. Daar schoot Sagawa de 24-jarige vrouw dood met een schot in de nek, verkrachtte haar en at in drie dagen verschillende delen van haar lichaam op.

In de decennia erna bleef de misdaad in de media opduiken. In 2018 was er een documentaire over de kannibaal. De familie van het slachtoffer was er ongelukkig mee: ,,Hoe meer we erover zeggen, hoe meer het allemaal weer wordt opgerakeld”, zei een halfbroer daar over tegen deze krant.

Lees ook: Opluchting en diep verlangen naar rust bij nabestaanden opgegeten studente: ’Japanse kannibaal had altijd drang om in de aandacht te komen’

De Franse politie was de misdadiger in 1981 al snel op het spoor. De kannibaal werd gearresteerd toen hij delen van het lichaam probeerde te dumpen in het park Bois de Boulogne.

Renée Hartevelt

Franse dokters oordeelden dat Sagawa niet berecht kon worden omdat hij geestesziek was. Daarom kwam hij eerst in een Franse en vanaf 1984 in een Japanse psychiatrische instelling terecht. De familie van Hartevelt wilde dat Sagawa in Japan alsnog vervolgd zou worden, „zodat deze moordenaar nooit meer vrijkomt”, maar het tegenovergestelde gebeurde.

Lees ook: Uit 2018: Familie opgegeten studente Heemstede reageert gelaten

Doordat de Franse autoriteiten de zaak hadden afgesloten kregen de Japanners niet de benodigde papieren. Bovendien verklaarden experts in Tokio hem zelfs gezond en zeiden dat hij een „karakterafwijking” had. Sagawa kwam op vrije voeten.

Nooit spijt getoond

De kannibaal werd een bekendheid in Japan en maakte geen geheim van zijn misdaad. Hij schreef onder meer een boek waarin hij de gruwelijkheden tot in detail beschrijft. Sagawa heeft vele interviews gegeven door de jaren heen, maar nooit iets van spijt getoond. Hij zei over het opeten van Hartevelt dat het een „uiting van liefde” was. „Ik wilde in mij het bestaan voelen van een persoon van wie ik hou.”

Sagawa schilderde later naakte vrouwen, verscheen in een pornografische film en tekende een manga-stripboek dat zijn misdaad grafisch toonde. De laatste jaren was hij ziek en zat in een rolstoel. Sagawa stierf aan een longontsteking.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.