Amnesty International houdt schrijfactie in bibliotheek Castricum

© Foto Amnesty International

Richard Stekelenburg
Castricum

Schrijven tegen onrecht, dat is al decennia een van de belangrijkste strijdmethodes van mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Op vrijdag 9 december houdt ze een schrijfactie in de bibliotheek van Castricum.

De datum is niet toevallig gekozen. Elk jaar houdt Amnesty dit soort acties rond de Internationale Dag van de Rechten van de Mens op 10 december. Dit jaar komt ze in actie voor onder andere Zineb Redouane. Zij kwam om het leven toen mensen in haar straat in Marseille, Frankrijk demonstreerden. Ze werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat van de politie en overleed in het ziekenhuis. Bijna vier jaar na haar dood is er nog niemand verantwoordelijk gehouden voor de aanval op haar leven.

Daarnaast voert Amnesty actie voor Vahid Afkari, die in 2017 en 2018 vreedzaam demonstreerde tegen politieke onderdrukking in Iran. Hij werd daarvoor veroordeeld tot 33 jaar gevangenisstraf en 74 zweepslagen. Hij werd gemarteld en zit in eenzame opsluiting. Zijn broers Navid en Habib werden ook opgepakt. Navid in inmiddels geëxecuteerd.

De schrijfactie in de bibliotheek van Castricum aan de Geesterduinweg 1 is vrijdag van 15.00 tot 17.30 uur. Voorbeeldbrieven zijn aanwezig. Kinderen kunnen in plaats van een brief ook een tekening maken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.