Willem-Alexander en Máxima kunnen het ultieme statement maken bij WK-wedstrijd tegen Argentinië | commentaar

Het koningspaar op de tribune bij Nederland - Australië op het WK in 2014.© Archieffoto ANP

Annelies Karman

Het wereldkampioenschap voetbal in Qatar leefde tijdens de poulefase maar matig. Nederland was vooral bezig met de misstanden bij de bouw van stadions. En terecht. Inmiddels begint er een voorzichtig Oranjegevoel te ontstaan nu het Nederlands elftal zich knap door het toernooi balt.

Lees ook: Overwinning op VS is een keerpunt voor het oranjegevoel. ’Het WK voetbal gaat nu veel meer leven’

De volgende stop voor Nederland is Argentinië, komende vrijdag. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima zitten ongetwijfeld aan de buis gekluisterd. In 2014 zei Máxima dat ze voor Nederland is, maar ik stel me toch voor dat hij in oranje outfit op de bank zit en zij gehuld in het blauw-wit stiekem toch juicht voor haar geboorteland.

Oranjemascottes

In dat jaar, 2014, verloor Nederland van Argentinië. 120 minuten voetbal werden afgerond door een zenuwslopende penaltyreeks. Het koningspaar was er trouwens niet bij, terwijl het wel aantrad voor de match tegen Australië tijdens datzelfde WK. Dit jaar reizen onze ultieme Oranjemascottes vooralsnog niet af naar het omstreden Qatar. Hun afwezigheid is op zich al een statement.

Juichen voor Nederland, eveneens in 2014.© Archieffoto ANP

Verregaander gebaar

De wedstrijd Nederland tegen Argentinië nodigt uit tot een ander, verregaander gebaar. Het zou prachtig zijn zijn als Willem-Alexander en Máxima de wedstrijd in Nederland kijken, in het openbaar. Om extra te onderstrepen dat ze niet in Qatar zijn vanwege de vele doden die zijn gevallen bij de bouwwerkzaamheden.

In de Arena worden de wedstrijden live uitgezonden. Tegen Senegal was er niet genoeg animo en werd het live kijken in het stadion afgelast. Geven de koning en de koningin acte de présence, dan zal dat vrijdag wel anders zijn. Als ze dan op de tribune zitten met iets van OneLove in hun outfit, is het statement compleet.

Lees ook: KNVB zwicht: geen OneLove-band na sancties FIFA

Geen ’never mind’

Ik zie de foto al op de voorpagina’s over de hele wereld. Het stel onderschrijft zelf ongetwijfeld ook de boodschap van gelijkheid die OneLove uitbeeldt.

Laat het dan niet een klein speldje zijn, verstopt achter een sjaal waar ’never mind’ op staat, zoals sportminister Conny Helder dinsdag presteerde. Ik denk aan een opvallende band om de bovenarm van de koning. En een regenbooghoed bij Máxima.

Lees ook: Deze voetballers hebben méér te vrezen dan een gele kaart | commentaar

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.