Welke zorgverzekering kies je als er niks te kiezen is?

© Illustratie Pixabay

Leonie Groen

Probeer je je een weg te banen in het woud van de zorgverzekeringen, stuit je al vrij snel op een groot probleem: veel zorgverzekeraars zijn nog bezig om contracten af te sluiten met zorgaanbieders. Je hebt dus eigenlijk helemaal geen idee waaraan je begint als je overstapt.

De Consumentenbond maar eens gebeld. „Wij willen dat zorgverzekeraars elk jaar op 12 november de contractering bekend maken. Daar maken wij ons al jaren hard voor. Anders maak je een keuze op basis van onvolledige informatie”, aldus een woordvoerster. Waarom zorgverzekeraars de verlangde deadline nooit halen, weet ze niet. Over één ding kunnen ’we’ volgens haar gerust zijn: met de ziekenhuizen komt het wel goed. Alle zorgverzekeraars sluiten met alle ziekenhuizen contracten. Maar pas op: bij budgetpolissen is dat niet het geval.

De woordvoerster raadt aan niet te gokken. „Stel, je hebt een specifieke zorgverlener op het oog en je ziet dat die een contract heeft met een wat duurdere zorgverzekeraar, stap dan nu niet direct over.” Ze zegt dat je beter kunt wachten tot eind december. Dan moet alles wel bekend zijn. Misschien ontdek je straks dat die ene zorgverlener inmiddels ook met een goedkopere zorgverzekering in zee gaat. Je kunt er wel voor kiezen om voor Oud&Nieuw alvast je huidige zorgverzekering op te zeggen. Dan heb je tot 31 januari 2023 de tijd om alles goed te vergelijken.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.