Tallon Griekspoor kan Tsitsipas niet verrassen in derde ronde van Australian Open en snakt naar rust

© AP Photo/Aaron Favila

MELBOURNE

Nieuw-Venneper Tallon Griekspoor heeft in de derde ronde van de Australian Open niet voor een verrassing kunnen zorgen. De nummer 63 van de wereld verloor in de Rod Laver Arena, het hoofdstadion, met 6-2 7-6 (5) 6-3 van de als derde geplaatste Griek Stefanos Tsitsipas. Griekspoor liet in de tweede set bij een 6-5-voorsprong, op de tweede opslag van Tsitsipas, een setpunt onbenut.

De Nederlander begon de wedstrijd met een overtuigende lovegame op eigen service. Bij 2-2 werd Griekspoor voor het eerst gebroken, nadat hij had nagelaten een vrij eenvoudige volley af te maken en vervolgens een smash in het net had geslagen. De 24 jaar oude Tsitsipas drukte vervolgens door en pakte ook de drie daaropvolgende games.

In de tweede set stonden beide spelers geen enkele keer hun servicegame af. Griekspoor had wat meer moeite om zijn opslaggames binnen te halen, maar slaagde daar telkens wel in met aanvallend tennis. Bij 6-5 kreeg hij zowaar een setpunt, maar Tsitsipas zocht het net op en de Nederlander zag zijn forehand ver uit gaan. In de tiebreak die niet veel later volgde, sloeg Griekspoor, na een dubbele fout van de Griek een punt eerder, op setpunt tegen een niet al te moeilijke bal in het net.

In de derde set wist Griekspoor zich niet meer op te richten en werd hij bij 2-1 gebroken. Na 2 uur en 6 minuten benutte Tsitsipas zijn derde wedstrijdpunt met een overtuigende smash. De eerste en derde set duurden gezamenlijk even lang als de tweede set.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het betekende pas de eerste nederlaag voor de 26-jarige Griekspoor in 2023. De nummer 2 van Nederland, die dit jaar al zes zeges heeft geboekt, begon het seizoen met winst van het ATP-toernooi van Pune in India. Hij keert nu huiswaarts en gaat zich voorbereiden op de Daviscupontmoeting met Slowakije, op 4 en 5 februari in Groningen. Daarna volgt al gauw het ABN AMRO Open in Rotterdam.

Voor Griekspoor was het de eerste keer dat hij in de derde ronde van een grandslamtoernooi stond. In de vorige ronde had hij Botic van de Zandschulp, de beste tennisser van Nederland, in drie sets verslagen. Griekspoor speelde voor het eerst in de Rod Laver Arena, het centercourt waar plaats is voor zo’n 15.000 tennisfans. In 2021 had Griekspoor al wel in het Arthur Ashe Stadion gespeeld. Op de hoofdbaan van de US Open was Novak Djokovic veel te sterk.

Top 50

Griekspoor staat na de voor hem goed verlopen start van het tennisseizoen weer op de rand van de mondiale top 50. De nieuwe wereldranglijst komt pas op de maandag na de Australian Open uit. Momenteel staat Griekspoor op de zogenoemde ’live ranking’ van de ATP op de 56e plaats, maar hij is nog afhankelijk van de resultaten van anderen.

Griekspoor begon het jaar als de mondiale nummer 95. Doordat hij in het Indiase Pune de titel veroverde, was hij al naar plek 63 gestegen. In de zomer van vorig jaar kende hij zijn hoogste ranking: 44e.

”340 punten, 40 plekken winst en een ranking van 56. Weliswaar de eerste nederlaag van het seizoen, maar een geweldige maand. Ik ben trots op je”, schreef Kristof Vliegen, de nieuwe coach van Griekspoor op Instagram. Eind vorig jaar brak Griekspoor met Raemon Sluiter en hij keerde terug bij de Belg Vliegen, met wie hij jaren geleden ook samenwerkte. Vliegen was er nog niet bij in Melbourne.

Met het bereiken van de derde ronde in Melbourne sloeg Griekspoor 227.925 Australische dollar bij elkaar, omgerekend zo’n 145.000 euro.

’Snak naar rust’ en afzegging voor toernooi in België

Griekspoor heeft voorlopig behoefte aan rust na een succesvolle start van het tennisseizoen. Om die reden heeft hij zich afgemeld voor een challengertoernooi in het Belgische Leuven, dat maandag begint.

„Dit is zeker een moment om mijn rust te pakken en om samen met familie en vrienden van mijn eerste titel te genieten. Ik stond nog op de lijst voor een toernooi in België, maar daar gaat een streep doorheen. Daar ga je mij niet zien”, zei Griekspoor na zijn nederlaag in de derde ronde van de Australian Open.

„Na vier weken van huis te zijn geweest, kijk ik ernaar uit om weer terug te gaan. Ik heb mijn ATP-titel in Pune niet heel erg uitbundig gevierd, omdat ik me goed voelde en mijn vorm graag door wilde trekken in Melbourne. Nu komt het besef hoe goed ik het heb gedaan de afgelopen weken. Ik heb iets unieks gepresteerd en het is mooi om dat nu met de mensen die dicht bij me staan te vieren.”

Griekspoor gaat zich nu richten op de Daviscup-ontmoeting met Slowakije, op 4 en 5 februari in Groningen. Botic van de Zandschulp gaf aan dat hij hoopt dat duel ook te halen. De beste tennisser van Nederland bekende na het toernooi dat hij in het duel met Griekspoor, in de tweede ronde, met een lichte beenblessure had gespeeld. „Ik ga daar geen woorden aan vuil maken. Ik was blij met mijn ’performance’ en verder wil ik er eigenlijk niks over zeggen”, reageerde Griekspoor daarop.

Na de Daviscup volgt het ABN AMRO Open in Rotterdam, waar de nummer 2 van Nederland in de kwalificaties moet aantreden. Toernooidirecteur Richard Krajicek heeft al zijn wildcards al vergeven, aan spelers die lager staan dan Griekspoor. De nummer 63 van de wereld had Krajicek laten weten dat hij naar Zuid-Amerika zou gaan voor een reeks graveltoernooien, maar de titel in Pune veranderde die plannen.

„Ik neem het toernooi helemaal niks kwalijk, ik heb zelf gezegd dat ik naar Zuid-Amerika zou gaan. Nu is het pech voor mij. Maar als Andy Murray nog twee van die wedstrijden als gisteren speelt, dan ligt hij er maanden uit. Ik heb de eerste twee sets gezien en ben toen gaan slapen. Het was pas op een onmenselijke tijd klaar en daar doe je niemand een plezier mee. Maar het meest bizarre vind ik dat Murray vanochtend al om 11.00 uur weer hier op het park was.”

Lees ook: Tallon Griekspoor barst van zelfvertrouwen na overtuigende winst op Van de Zandschulp: ’Kom maar op, Tsitsipas’

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen