Waar de passes van Berghuis precisie misten, waren zijn woorden allemaal raak | opinie

Steven Berghuis komt het veld van De Kuip op.© ANP

GerBen van ’t Hek

De punten waren verdeeld, de spelers van Feyenoord en Ajax stonden onder de douche en het publiek in De Kuip was op weg naar huis. En toen kroonde Steven Berghuis - tijdens de wedstrijd roemloos gewisseld - zich alsnog tot man van de wedstrijd. Waar zijn passes precisie hadden gemist, waren zijn woorden allemaal raak.

Hij stond een paar uur eerder ’gewoon’ aan de aftrap. En dat terwijl hij volgens velen beter niet had kunnen spelen. In bescherming genomen had moeten worden. Nee, benijdenswaardig zal niemand Steven Berghuis hebben gevonden deze week.

Lees ook: Bedreigde Ajax-speler Berghuis boos op media: ’Denk een beetje na’

De oud-speler van Feyenoord die tegenwoordig het rood-wit van de Amsterdammers verdedigt, keerde voor het eerst terug in een met toeschouwers gevulde Kuip. Het stadion wordt door de fanatieke aanhang graag bewierookt als het verweerde beton weer eens letterlijk meedeint met het legioen. Alleen is die geromantiseerde thuishaven een verrot huis als bij fans clubliefde omslaat in pure haat.

Spreekkoren

Op weg naar de Klassieker werd Berghuis bedreigd. Niet alleen hij, maar ook zijn gezin en familieleden lijden daar onder. Spreekkoren, uitfluiten, het hoort er allemaal bij, weet de speler zelf. Maar als zijn oma ’s morgens bezorgd opbelt, gaat er iets goed mis.

In De Kuip moesten netten worden opgehangen om spelers te beschermen. Ajax reisde af in een anonieme spelersbus. En het was geen toeval dat justitie twee dagen voor de aftrap elf leden van de harde kern van Feyenoord oppakte wegens intimidatie en brandstichting.

Berghuis dook niet weg. Allesbehalve, na afloop wees hij voor de camera naar media die de zo giftige sfeer rond de Klassieker hadden opgeklopt. Je hebt naast verstandige mensen ook domme mensen. En het is spijtig als domme mensen - zonder verantwoordelijkheidsgevoel - een groot podium hebben. Zo zei hij het samengevat.

Hier stond een persoonlijkheid. Kwetsbaar, aangeslagen maar fier overeind. Al zijn zinnen troffen doel.

Als voetballer is Berghuis hoogbegaafd. Als mens toonde hij zich hoogbeschaafd. En juist in die laatste categorie kan het voetbal uitblinkers gebruiken.

Meer nieuws uit Ajax