’PVV in maart grootste partij in Velsen, VVD elders in de regio’

PVV-leider Geert Wilders op campagne in Purmerend.© Archieffoto Ella Tilgenkamp

Tim Engelbart
Velsen

Als de voorspelling van opiniepeiler Maurice de Hond uitkomt, is de PVV in maart de grootste partij van Velsen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Elders in de regio wint de VVD, terwijl in Haarlem volgens het rekenmodel van De Hond GroenLinks bovenaan eindigt.

Die prognose maakte De Hond afgelopen weekeinde bekend. „Vanzelfsprekend kennen we nog niet de uitslag van de verkiezingen van 15 maart aanstaande. Maar het is zeker dat die kaart minstens zo een versplinterd beeld geeft als in 2019”, zo loopt de peiler vooruit op de stembusgang. De Hond geeft wel aan dat kiezers hun stemvoorkeur nog kunnen wijzigen in de komende twee maanden, en benadrukt dat de prognose ook niet meer is dan een schatting.

Forum voor Democratie werd in 2019 de grootste partij in Velsen en naburige gemeenten als Zandvoort, Beverwijk en Heemskerk. In die laatste twee gaat in 2023 de PVV eveneens aan de haal met de winst, terwijl in Zandvoort de VVD op de eerste plek lijkt te eindigen, net als in Haarlemmermeer, Bloemendaal en Heemstede. De voorkeur van Haarlem voor GroenLinks is ongewijzigd.

Landelijk gezien lijkt de VVD de grootste partij te worden, becijferde peilbureau I&O Research, al kan de aangekondigde gecombineerde fractie van GroenLinks en PvdA de grootste afvaardiging in de Eerste Kamer worden.

Lees ook: Forum, GroenLinks en VVD kans op elk negen zetels in Staten Noord-Holland

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.