23-jarige IJmuidenaar opgepakt voor het oplichten van een echtpaar uit Zwanenburg (85)

Internetredactie
IJmuiden

Een 23-jarige man uit IJmuiden is dinsdagochtend aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Hij zou een echtpaar uit Zwanenburg van ruim 85-jarige leeftijd van I-pads, een telefoon en bankpassen hebben bestolen. Met de passen is voor duizenden euro’s gepind en zijn goederen gekocht.

Het slachtoffer werd benaderd door een zogenaamde medewerker van een bank, die verklaarde dat opdracht zou zijn gegeven om geld over te maken naar het buitenland. De bankmedewerker wilde dat controleren, waarop het slachtoffer vertelde dat dat niet het geval was. De bankmedewerker kwam vervolgens naar het huisadres. Tijdens dat huisbezoek nam de dader de gestolen spullen mee, waarna hij ging pinnen en diverse goederen kocht in een elektronicawinkel. Ook heeft hij grote geldbedragen overgemaakt naar het buitenland.

Het slachtoffer kreeg argwaan toen het saldo van zijn rekeningen daalde en schakelde de politie in. De politie heeft camerabeelden in handen gekregen. De beelden zijn verspreid onder politiemensen. De dader werd voor een andere zaak aangehouden, waarbij zijn telefoon in beslag werd genomen. Verder onderzoek leerde dat de gegevens overeenkwamen.

Aanhouding

De verdachte bleek niet in zijn eigen woning te verblijven. Door de gegevens in de telefoon kon de politie achterhalen waar hij regelmatig contact had. De politie kreeg hem in de gaten in IJmuiden, waar de verdachte via de achterzijde van een woning probeerde te vluchten. Hij rende recht in de armen van een agent die zicht hield op de woning. De man werd aangehouden.

Uit het onderzoek bleek verder dat hij verdacht werd voor een soortgelijke oplichting in ’t Gooi. Ook daarvoor is hij gehoord. Hij blijft in detentie voor deze zaken en blijft nog 36 dagen vastzitten voor een onvolbrachte taakstraf.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.