Vicepresident VS naar begrafenis door politie gedode Tyre Nichols

ANP Producties | Bron: ANP
Memphis

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris woont woensdag de begrafenis bij van Tyre Nichols, de zwarte man die stierf drie dagen nadat hij zwaar was mishandeld door politieagenten in Memphis, in de staat Tennessee. Dat meldt het Witte Huis.

Dominee Al Sharpton, een voormalige zwarte presidentskandidaat, zal spreken tijdens de dienst voor Nichols, die in een kerk in Memphis plaatsvindt. Familieleden van Breonna Taylor en George Floyd, die in 2020 in respectievelijk Kentucky en Minnesota door de politie werden gedood, zullen ook aanwezig zijn.

De vijf politieagenten die Nichols mishandelden, die ook zwart zijn, zijn inmiddels ontslagen door het politiekorps wegens excessief geweld. Ze worden nu onder meer aangeklaagd voor 'second-degree murder', vergelijkbaar met doodslag, en zware mishandeling. Ze zitten alle vijf vast. Mogelijk volgen er nog meer aanklachten, meldde justitie dinsdag.

Nichols werd na een achtervolging aangehouden voor een verkeerscontrole. Volgens zijn advocaat werd hij geslagen "als een piñata" bij zijn aanhouding en was hij daarna onherkenbaar verminkt. De vrijgegeven beelden van Nichols' mishandeling leiden door het hele land tot felle protesten tegen politiegeweld.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.