Afscheid van door agenten mishandelde Tyre Nichols

ANP Producties | Bron: ANP
Memphis

Familie, vrienden maar ook de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris hebben afscheid genomen van Tyre Nichols. De zwarte man overleed begin januari na zware mishandeling door zwarte politieagenten in Memphis, in de Amerikaanse staat Tennessee. De 29-jarige Nichols stierf in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Hij groeide uit tot een nieuw gezicht in de Amerikaanse beweging tegen politiegeweld en racisme.

Bij de uitvaart in een kerk was ook familie van Breonna Taylor en George Floyd, die allebei in 2020 omkwamen door politiegeweld. Dominee Al Sharpton, een voormalige zwarte presidentskandidaat en mensenrechtenactivist, noemde in zijn toespraak tijdens de plechtigheid de betrokken agenten "schurken" en verraders van hun eigen ras. Vicepresident Harris veroordeelde het gewelddadige optreden van de politie.

De vijf politieagenten die Nichols mishandelden zijn ontslagen voor buitensporig geweld en worden onder meer aangeklaagd voor zware mishandeling en moord. Ten minste vier van hen kregen in het verleden al een waarschuwing, onder andere vanwege excessief geweld.

Non-actief

Twee andere politieagenten zijn op non-actief gesteld en worden nog onderzocht. Ook twee eerstehulpverleners en hun supervisor werden ontslagen vanwege hun rol in het incident.

Videobeelden tonen hoe de agenten pepperspray gebruiken en Nichols slaan en schoppen terwijl hij roept om zijn moeder. Hij zat daarna bebloed en met handboeien om tegen een politieauto geleund en moest bijna een kwartier wachten op zorg.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.