Politie: zo'n 500 verdachten plofkraken in Randstad

ANP Producties | Bron: ANP
MaastrichtMünchen

De politie verdenkt zo'n vijfhonderd mannen uit de regio's Amsterdam en Utrecht van betrokkenheid bij het leeuwendeel van de plofkraken in binnen- en buitenland, met name in Duitsland. Ze werken volgens de politie in wisselende samenstelling, waarbij mensen soms afvallen omdat ze worden opgepakt of op hun vlucht in snelle auto's verongelukken.

De verdachten hebben volgens de politie hun werkterrein vermoedelijk naar het buitenland verlegd omdat Nederlandse banken maatregelen hebben genomen om het opblazen van pinautomaten zinloos te maken. Zo sloegen Nederlandse plofkrakers vorig jaar in Duitsland bijna 450 keer toe tegenover 15 keer in Nederland.

De Nederlandse politie zit er bovenop omdat de verdachten explosieven gebruiken die vaak thuis of in garageboxen in elkaar worden geknutseld en opgeslagen, met alle risico's van dien voor de omgeving. Bovendien rijden de plofkrakers met zeer hoge snelheid over de wegen om de politie te snel af te zijn. De plofkraken zorgen voor ernstige schade aan omliggende woningen, en kunnen bewoners in gevaar brengen. "We zien dat het gestolen geld ook geïnvesteerd wordt in andere vormen van criminaliteit, zoals drugshandel. De aandacht voor deze groep plofkrakers mag daarom niet verslappen", aldus een woordvoerder van de politie.

Aanhoudingsbevel

De Duitse politie maakte donderdag bekend dat in Nederland negen verdachten van plofkraken in Zuid-Duitsland zijn opgepakt. Tegen nog eens drie is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De verdachten zijn volgens de Duitse politie en justitie verantwoordelijk voor ruim vijftig plofkraken in Beieren, Baden-Württemberg en Thüringen. De mannen van Nederlandse, Marokkaanse, Afghaanse, Turkse en Roemeense afkomst van 25 tot 41 jaar wisten 5,2 miljoen euro buit te maken. Daarbij richtten zij voor 6,5 miljoen euro schade aan. De verdachten komen uit onder meer Roermond, Echt, Utrecht, Amersfoort en Soesterberg.

Uitvalsbasis was een garagebedrijf in Roermond, waar de politie maandag een inval deed en explosieven ontdekte. Duitsland heeft om overlevering van de verdachten gevraagd. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.