’Reserve royal’ wordt ingepakt | column

Jan-Kees Emmer

Het kennismakingsbezoek van prinses Amalia met haar ouders aan het Caribisch deel van ons Koninkrijk is voor de machthebbers van de eilanden aanleiding om de band met Nederland op te poetsen. Zoveel mogelijk facetten van de Caribische samenleving worden voor het voetlicht gebracht.

Uiteraard gaat veel aandacht uit naar het slavernijverleden op de eilanden, die ooit als doorvoerhaven fungeerden voor tot slaaf gemaakten uit Afrika richting Noord- en Zuid-Amerika. Het wordt niet met zoveel woorden gezegd, maar de onderliggende boodschap luidt dat na de excuses voor dit gedrag er ook compensatie dient te volgen. Dat zou de kolonisator toch moeten begrijpen…

Het zijn de inleidende beschietingen naar de onvermijdelijke vraag om meer geld uit Nederland. Niet voor het eerst. De afgelopen decennia zijn de plaatselijke politici erin geslaagd om de ’suikeroom’ uit Den Haag keer op keer in de buidel te laten tasten. Nog geen vijftien jaar geleden werd alle schuld kwijtgescholden met de belofte dat er nooit meer om geld zou worden gebedeld.

Het bleek een illusie. Inmiddels hangen er weer miljarden euro’s aan onbetaalde rekeningen om de nek van de eilanden. Zo moeten onder andere de honderden miljoenen die geleend zijn ten tijde van de coronapandemie worden terugbetaald. Verslaafd geraakt aan het financiële infuus probeert men daar onder uit te komen.

En daarvoor halen de plaatselijke autoriteiten alles uit de kast. Dus als dat betekent dat ons koningspaar en hun dochter moeten worden ingepakt met Koningsdag-achtige festiviteiten dan gebeurt dat ook. Zeker als het dan ook nog blijkt dat de meereizende staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) zich gemakkelijk laat meeslepen in het feestgedruis.

De beelden van een hossende Van Huffelen afgelopen weekend op Bonaire zijn in dat opzicht stuitend. Naïef vestigt deze lichtgewicht van D66-huize zonder oog voor protocol de aandacht op zich door zich vol overgave in het feestgedruis te storten. Kennelijk aangestoken door het hofvirus gedraagt de bewindsvrouw zich als een reserve-royal.

Ten eerste, het draait niet om haar, maar om de prinses en haar ouders. Maar nog belangrijker: gezien de huidige verhoudingen tussen de eilanden in de Cariben is het verstandiger om afstand te houden.

Want hoe hou je je rug nog recht als er onderhandeld moet worden over geld, als je vlak daarvoor nog samen in de polonaise hebt gelopen? Het gedrag van Van Huffelen is daarom oliedom, ongepast maar vooral amateuristisch.

Volg Jan-Kees Emmer op twitter: @jkmr

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.