Extinction Rebellion voert (weer) actie bij hoofdkantoor Vattenfall en eist sluiting energiecentrales Tata Steel: meerdere aanhoudingen
Laura ten Brink (m) tussen de agenten.© Mediahuis
Extinction Rebellion voert vrijdagmiddag weer actie bij het hoofdkantoor van energiebedrijf Vattenfall in Amsterdam. De actievoerders eisen dat de energiecentrales op het terrein van Tata Steel per direct worden gesloten. Het is voor de tweede keer in een korte tijd dat de activistische groep de pijlen heeft gericht op Vattenfall. Inmiddels zijn al vier actievoeders opgepakt.
Volgens de actiegroep is het staalbedrijf ’te laat van start gegaan met het groen staalplan’, zegt woordvoerster Laura ten Brink, die baalt dat de actie is uitgelekt. De bedoeling was namelijk dat Vattenfall ’bezet’ zou worden. De ongeveer vijftien actievoerders stuiten op een dichte deur. De politie was ook al in groten getale aanwezig, inclusief een politiedrone.
(Tekst gaat door onder de foto en video)
Ten minste vier personen zijn aangehouden.© Mediahuis
’Wij komen hier vandaag met een dringende oproep, oftewel eis’, begint Ten Brink via een megafoon voor het pand van Vattenfall. ’Als grootste en belangrijkste energieleverancier van Tata Steel eisen wij dat de energiecentrales van Tata Steel vandaag worden gesloten.’
’Tata Steel heeft zijn tijd gehad’, zegt Ten Brink.
Reactie Vattenfall
Vattenfall heeft inmiddels ook gereageerd: ’De conclusie dat Tata Steel de deuren sluit wanneer wij de centrales in Velsen stopzetten, klopt niet. Wij gebruiken de restgassen van Tata Steel in onze centrales om er stroom en stoom mee op te wekken. Zouden wij dat niet doen, dan worden die restgassen direct afgefakkeld.’
Luister naar de volledige reactie van Vattenfall onderaan de tweet:
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
(Tekst gaat door onder de foto en video)
’Tata Steel heeft zijn tijd gehad.’© Mediahuis
Opwarming
In december wisten actievoerders wel het hoofdkantoor van Vattenfall in Amsterdam-Zuidoost te bezetten. Als de energiecentrales bij Tata worden gesloten, dan betekent dat feitelijk sluiting van het staalbedrijf dat nu werkt aan vergroening van het bedrijf door in 2030 staal te maken op waterstof waarmee de uitstoot van CO2 fors wordt verminderd. In 2045 wil het staalbedrijf energieneutraal zijn. Maar dat gaat de actievoerders niet snel genoeg. Nederland moet al in 2025 CO2-neutraal worden om de opwarming van de aarde onder de anderhalve graad te houden, vinden ze.
Commotie
Vorig weekend bezette de actiegroep snelweg A12 in Den Haag. Die actie zorgde voor veel commotie en discussie omdat actievoerders vooraf werden opgepakt wegens opruiing toen ze opriepen de snelweg te blokkeren. De rechter heeft tot nu toe geen streep gehaald door het opgelegde gebiedsverbod. 14 februari gaat de behandeling voort. De kwestie is aanhangig gemaakt door Lucas Winnips uit Castricum, die toch de snelweg bezette vorige week ondanks het gebiedsverbod en daarna opnieuw werd opgepakt.
De politie was op de hoogte van de geplande actie van Extinction Rebellion.© Mediahuis