Tata Steel moet 110.000 euro betalen voor overtreden milieuregels

© ANP

ANP
IJmuiden

Staalconcern Tata Steel in IJmuiden moet twee boetes betalen van in totaal 110.000 euro vanwege de verspreiding van gevaarlijke stofwolken en andere overtredingen van milieuregels. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald.

Volgens de rechtbank werden de boetes opgelegd „voor het niet of onvoldoende naleven van regelgeving die gericht is op het reguleren van potentieel verontreinigende activiteiten.”

„De rechtbank rekent het de staalproducent aan dat zij tekort is geschoten in haar verantwoordelijkheid naar haar omgeving toe in het secuur naleven van vergunningen en regelgeving. Tegelijkertijd overwoog de rechtbank oog te hebben voor de moeite die is betracht om milieuverontreiniging te voorkomen of te beperken”, aldus een verklaring.

De overtredingen speelden van 2018 tot en met 2021. In twee zaken was sprake van handelen in strijd met de omgevingsvergunning wat zorgde voor stofverspreiding en in een geval zorgde dit voor zwarte sneeuw.

Een derde zaak ging over het zonder vergunning lozen van afvalwater op de buitenhaven via het bedrijfsriool en de vierde zaak ging over het handelen zonder vergunning en het negeren van een voorschrift bij een proef met het koelen van staalslakken.

Lees ook: Toezichthouder doet aangifte tegen Tata Steel vanwege overtreding

Het Openbaar Ministerie had in december hiervoor een boete geëist van 100.000 euro. Als binnen drie jaar de milieuregels weer worden geschonden moest daar 50.000 euro bovenop komen, aldus het OM.

„Alles wat er gebeurt op het terrein en in of rond de fabrieken van Tata Steel heeft een grote maatschappelijke impact en de emoties daarover kunnen hoog oplopen”, aldus de officier van justitie destijds. „Een incident waarbij doorgaans witte sneeuw door een verspreiding van koolstof zwart is geworden, maakt dit heel erg zichtbaar.”

Lees ook: ’Een mijlpaal’, ’einde van tijdperk’, ’eindelijk gerechtigheid’: blijdschap over boetes voor Tata Steel

Tata Steel zei toen te betreuren dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Volgens het staalbedrijf in de IJmond zijn verschillende maatregelen genomen om die situatie in de toekomst te voorkomen.

„Wij betreuren het dat deze zaken zich hebben voorgedaan. Onze manier van werken is erop gericht om staal te maken op een manier dat het veilig is voor onze mensen, met oog en zorg voor de omgeving en met aandacht voor het milieu. Dat is helaas niet voor honderd procent gelukt. Wij hebben daarom verschillende maatregelen genomen om situaties als deze in de toekomst te voorkomen”, laat Hans van den Berg, CEO van Tata Steel Nederland, weten in een verklaring.

„Maar we kijken ook verder dan de zaken waarover de rechtbank vandaag geoordeeld heeft”, stelt Van den Berg. „Een deel van de mensen in onze omgeving maakt zich zorgen over de nabijheid van de fabriek. Wij zijn ons zeer bewust van onze verantwoordelijkheid voor de omgeving en dat het van belang is om ervoor te zorgen dat het bedrijf een goede buur is.”

Lees ook: Na zoveelste Tata Steel-debat het zoveelste onderzoek, nu naar halve eeuw oude constructiefouten in Kooksfabriek 2 [video]

Lees ook: Stormloop op schadeclaim tegen Tata Steel. ’Dit gaat nog veel harder dan we hadden verwacht’

Lees ook: Gedeputeerde Jeroen Olthof waarschuwt: ’Er is straks een groen Tata of geen Tata meer’

Lees ook: Omgevingsdienst gaat ingrijpen bij Tata Steel na eerdere waarschuwing

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.