UNICEF: duizend kinderen per dag sterven door vervuild drinkwater

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Elke dag sterven wereldwijd meer dan duizend kinderen jonger dan vijf jaar aan ziekten die worden veroorzaakt door vervuild drinkwater en slechte hygiëne, stelt UNICEF. De VN-organisatie waarschuwt maandag dat als gevolg van slecht drinkwater en een gebrek aan hygiënemogelijkheden en sanitaire infrastructuur alleen al in tien Afrikaanse landen 190 miljoen kinderen gevaar lopen.

De situatie is het ernstigst in de West- en Centraal-Afrikaanse landen Benin, Burkina Faso, Kameroen, Tsjaad, Ivoorkust, Guinee, Mali, Niger, Nigeria en Somalië. Veel van die landen lijden onder politieke instabiliteit en gewapende conflicten. Dat bemoeilijkt de toegang van jonge kinderen tot schoon water en sanitaire voorzieningen nog eens extra.

Maar ook elders op het Afrikaanse continent zijn de problemen groot. "Afrika wordt geconfronteerd met een watercatastrofe", stelt Sanjay Wijesekera van UNICEF. "In de hele wereld nemen klimaat- en watergerelateerde rampen toe. Maar nergens zijn de risico's voor kinderen zo groot. Verwoestende stormen, overstromingen en historische droogteperioden vernietigen nu al allerlei voorzieningen en huizen. Ze vervuilen waterbronnen, leiden tot hongercrises en verspreiden ziekten. Maar hoe moeilijk de huidige omstandigheden ook reeds zijn, zonder dringende maatregelen kan de toekomst er nog veel somberder uitzien."

Woensdag is het Wereldwaterdag. Ook gaat op die dag een VN-waterconferentie in New York van start. Volgens de Verenigde Naties hebben maar liefst twee miljard mensen wereldwijd niet altijd toegang tot schoon drinkwater.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.