Xi Jinping voor het eerst naar Rusland sinds inval in Oekraïne

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

De Chinese president Xi Jinping is voor het eerst sinds de Russische inval in Oekraïne voor een driedaags bezoek aan Rusland. Hij spreekt er zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin over onder meer de oorlog in Oekraïne en de samenwerking tussen de twee landen. De twee zijn geen onbekenden van elkaar en hebben elkaar bij allerlei internationale evenementen in tien jaar tijd al circa veertig keer ontmoet.

Xi zei bij zijn aankomst op de luchthaven Vnoekovo-2, ten zuidwesten van Moskou, dat China en Rusland "goede buren en elkaars betrouwbare partners" zijn. Hij is "ervan overtuigd dat het bezoek vruchtbaar zal zijn en nieuw elan geeft aan de Chinees-Russische betrekkingen". De twee spreken elkaar eerst tête-à-tête tijdens een informele lunch. Dinsdagmiddag is het meest officiële gedeelte van de top met een bijeenkomst van de leiders en Chinese en Russische delegaties.

Xi was halverwege 2019 voor het laatst in Rusland. Poetin bezocht China begin vorig jaar vlak voordat zijn leger Oekraïne binnenviel. Zo was hij bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. De presidenten gingen toen een partnerschap "zonder grenzen" aan. De twee zagen elkaar in september weer voor het eerst bij een regionale top in Oezbekistan.

Gesprekken over samenwerking

De leiders zullen volgens het Kremlin praten over het verdiepen van het partnerschap en de "strategische samenwerking" tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd.

China probeert zich als neutrale partij op te stellen als het om Oekraïne gaat, maar volgens critici keurt Beijing de Russische invasie stilzwijgend goed. Het Westen hoopt dat de Chinezen hun invloed gebruiken om Poetin ervan te overtuigen dat hij de oorlog moet beëindigen. Tegelijkertijd vreest het Westen dat China Rusland wapens gaat leveren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.