Justitieministers praten in Londen over extra steun voor ICC

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Zo'n dertig ministers van Justitie bespreken in Londen hoe ze het Internationaal Strafhof (ICC) kunnen ondersteunen. Vooral voor het onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne is hulp in de vorm van geld, mensen en spullen nodig. De bijeenkomst wordt georganiseerd door de Britse minister van Justitie Dominic Raab en zijn Nederlandse ambtgenoot Dilan Yeşilgöz.

Een van de onderwerpen die volgens het Nederlandse ministerie van Justitie op de agenda staat, is het verzamelen van bewijs in Oekraïne voor oorlogsmisdaden. Nederland heeft daar al eens aan bijgedragen in de vorm van onderzoeksteams van de Koninklijke Marechaussee. Minister Yeşilgöz zegt samen met andere landen te willen zorgen voor meer ondersteuning. Er zijn vooral ministers uit Europa aanwezig, maar ze komen uit de hele wereld. Ook de hoofdaanklager van het ICC Karim Khan en vertegenwoordigers van de Oekraïense regering komen aan het woord.

"Het Verenigd Koninkrijk zal samen met de rest van de internationale gemeenschap het Internationaal Strafhof voorzien van het geld, de mensen en expertise die nodig zijn om te zorgen dat het recht zal zegevieren", aldus de Britse minister Raab in een schriftelijke verklaring.

Dat verdienen de Oekraïners ook, voegt minister Yeşilgöz daaraan toe. "De Oekraïners hebben meer dan eens getoond dat ze het laatste woord hebben over hun toekomst. Ze zijn misschien gehard, maar nooit gebroken. Ze zijn misschien boos en gefrustreerd, maar nooit verslagen."

Vrijdag kondigde het ICC aan dat een arrestatiebevel is uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin en de hooggeplaatste Russische regeringsfunctionaris Maria Lvova-Belova. Volgens het ICC hebben zij zich mogelijk schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden door kinderen te deporteren uit Oekraïne. Veel van de kinderen zouden naar Rusland zijn gebracht. Bij het ICC loopt al een jaar een onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid en genocide in Oekraïne sinds 21 november 2013.

Het Internationaal Strafhof is gevestigd in Den Haag. Rusland erkent het niet.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.