Netanyahu zwakt omstreden juridische hervormingen Israël iets af

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft aangekondigd enkele concessies te doen in de juridische hervormingsplannen, die al weken tot onvrede en demonstraties leiden in het land. Zondagavond drong de Amerikaanse president Joe Biden in een telefoongesprek met Netanyahu al aan om een "compromis" te sluiten over de omstreden plannen.

Met een parlementaire meerderheid leek Netanyahu het pakket hervormingen voor het reces van de Knesset, het Israëlische parlement, op 2 april te kunnen bekrachtigen. Maar de meeste plannen zullen nu toch worden uitgesteld tot de Knesset op 30 april weer bijeenkomt, zeiden Netanyahu en zijn coalitiegenoten maandag.

Wetgeving die centraal staat in de controverse rondom de hervormingen blijft wel nog in de komende twee weken op de agenda voor goedkeuring staan. Het gaat om een hervorming die de Israëlische methode voor de selectie van rechters kan veranderen.

Wetsvoorstel aangepast

Het wetsvoorstel is zondag wel enigszins aangepast. Dat zou onder andere betekenen dat niet meer dan twee rechters van het hooggerechtshof kunnen worden benoemd door een comité waar alleen de coalitiepartijen een stem in hebben. Alle verdere benoemingen voor het hof moeten worden goedgekeurd met een meerderheid van stemmen, waarbij ten minste één rechter en één lid van de oppositie meebeslissen.

De regering van Netanyahu wil dat het parlement meer te zeggen krijgt over het rechtssysteem. Het hooggerechtshof zou juist minder machtig worden. Tegenstanders zien de hervormingen als een bedreiging voor de scheiding der machten in het land, maar volgens de premier zijn ze juist nodig "om de balans tussen de machten te herstellen".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.