GroenLinks verliest flink maar blijft grootste in Amsterdam

ANP Producties | Bron: ANP
Amsterdam

Ondanks een verlies van ruim 5 procentpunten ten opzichte van vier jaar geleden is GroenLinks (GL) met 18,3 procent van de stemmen ook bij deze Provinciale Statenverkiezingen in de voorlopige uitslag de grootste partij in Amsterdam, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP.

De Partij van de Arbeid (PvdA), die in de Eerste Kamer samengaat met GroenLinks, maakte het verlies van GL deels goed en komt met 15,5 procent op de tweede plek. Samen hebben de partijen 33,8 procent van de stemmen, tegen 35,0 procent in 2019.

Derde partij in Amsterdam is de Partij voor de Dieren met 11,8 procent. Dat was voor die partij het hoogste percentage van alle gemeenten in Nederland. Volt is met 7,8 procent de hoogste nieuwe binnenkomer in de hoofdstad.

Grootste verliezer

De BoerBurgerBeweging (BBB) die in alle Nederlandse Provinciale Staten de grootste partij wordt, behaalde in Amsterdam 5 procent van de stemmen. Dat is beduidend minder dan het landelijke gemiddelde van ruim 19 procent en ook minder dan in Den Haag (8,7) en Rotterdam waar de partij 8,0 procent van de stemmen behaalde.

Grootste verliezer in Amsterdam was Forum voor Democratie. Die partij ging van 8,8 naar 2,6 procent van de stemmen. Ook DENK boekte een tegenvallend resultaat met een halvering tot bijna 3 procent van de stemmen.

Het opkomstpercentage lag met 52,7 procent een fractie lager dan vier jaar geleden toen 53,3 procent van de Amsterdammers ging stemmen.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.