Republikeinen willen New Yorkse aanklager horen over Trump

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden eisen dat openbaar aanklager Alvin Bragg in New York documenten overlegt waarop hij een van zijn zaken tegen ex-president Donald Trump baseert. Ze beschuldigen Bragg ervan zijn macht als aanklager te misbruiken voor een politieke agenda.

De als linkse Democraat bekend staande Bragg komt volgens Trump dinsdag met een aanklacht en een arrestatiebevel tegen Trump. Het gaat over zwijggeld dat in 2016 tijdens de verkiezingscampagne is betaald aan 'Stormy Daniels', een pornosterretje dat de toenmalige presidentskandidaat zou hebben afgeperst.

De voorzitter van de juridische commissie van het Huis, James Comer, beschuldigt Bragg er van "ongekend misbruik van de functie als aanklager te maken, om een voormalig president en verklaard kandidaat voor de komende verkiezingen aan te klagen". De aanklacht zou komen na jarenlange pogingen van het bureau van Bragg in Manhattan om iets te vinden om tegen Trump te gebruiken, aldus de Republikeinen uit het Huis.

Mogelijk strafbare feiten

Trump zelf heeft verkondigd dat hij dinsdag wordt aangehouden en heeft zijn aanhang opgeroepen te protesteren. Bij de rechtbank in Manhattan zijn maandag hekken en versperringen neergezet uit vrees voor betogers.

De aanklacht richt zich op mogelijk strafbare feiten in de administratie van Trump na de betaling van een bedrag van 130.000 dollar aan Daniels door een raadsman en zakenpartner van Trump, Michael Cohen. De betaling zou op onwettige wijze zijn verhuld en mogelijk is belasting ontdoken volgens de wetten van de staat New York.

Protestbijeenkomst

Cohen heeft eind 2018 drie jaar cel gekregen wegens malversaties die hij volgens de rechters had gepleegd terwijl hij werkte als advocaat van Trump. De twee hebben slaande ruzie gekregen en de aanklacht tegen Trump is volgens een aantal media voornamelijk op zijn uitspraken gebaseerd. Hij heeft naar verluidt eerder ook via een tussenpersoon bijgedragen aan het boek The Fixers dat begin 2020 is uitgegeven en gaat over vermeende duistere figuren rond de politicus en zakenman Trump.

Een vereniging 'Jonge Republikeinen' in New York houdt maandagavond een protestbijeenkomst tegen de mogelijke aanhouding van de ex-president. De meer dan honderd jaar oude club heeft kennelijk om geen onrust te stoken, de plek van de bijeenkomst niet geopenbaard, behalve dat die om middernacht onze tijd in het centrum van Manhattan is en drie uur duurt.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.