Xi nodigt Poetin in Moskou uit voor bezoek aan China

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Na het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Moskou, is het ook de bedoeling dat de Russische president Vladimir Poetin zal langsgaan in Beijing. Naast alle vriendschappelijke woorden tussen de twee melden Russische staatsmedia dat Xi zijn ambtgenoot heeft uitgenodigd voor een reis die nog dit jaar moet plaatsvinden.

Poetin begroette Xi als "goede vriend" toen die maandag aankwam in Moskou voor een driedaags bezoek. De twee wereldleiders hadden direct een "informeel gesprek" van bijna 4,5 uur. Dinsdag staat opnieuw een ontmoeting op het programma.

Volgens het Kremlin praten de presidenten over het verdiepen van het partnerschap en de "strategische samenwerking" tussen de landen, ook op internationaal niveau. Het is de verwachting dat ze ook overleg zullen voeren over het vredesplan dat China recent deelde over het beëindigen van de oorlog in Oekraïne, waar vanuit Kyiv afwijzend op is gereageerd. Poetin zei nogmaals dat onderhandelingen voor hem een optie waren, maar die bereidheid wordt vanuit het Westen niet serieus genomen.

De laatste keer dat Poetin China bezocht was vlak voor de Russische invasie in Oekraïne. Hij was toen onder meer aanwezig bij de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Beijing. Xi en Poetin kondigden toen ook een partnerschap "zonder grenzen" aan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.