Zuid-Korea en VS vieren jubileum met militaire oefeningen in juni

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Zuid-Koreaanse en Amerikaanse strijdkrachten houden in juni hun tot nu grootste gezamenlijke militaire oefeningen waarbij met scherp wordt geschoten, meldt het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie. De oefeningen maken deel uit van de viering van het 70-jarige bestaan van het bondgenootschap tussen de twee landen.

"We hebben verschillende jubileumprogramma's gepland die gericht zijn op het realiseren van 'vrede door kracht' door Noord-Korea onze strategische afschrikkingscapaciteiten te tonen", aldus het ministerie in een verklaring. "Tijdens de oefeningen met echte ammunitie zullen de gecombineerde strijdkrachten de formidabele vuurkracht en mobiliteit van de alliantie op een ongekende wijze etaleren."

In de afgelopen weken heeft Noord-Korea zijn militaire tests opgevoerd. Zo vuurde het land vorige week een intercontinentale ballistische raket af en simuleerde het in het afgelopen weekend nucleaire tegenaanvallen tegen de Verenigde Staten en Zuid-Korea. De VS hebben ongeveer 28.500 troepen in Zuid-Korea.

Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten hebben de afgelopen weken verschillende soorten militaire training uitgevoerd, waarbij onder meer Amerikaanse B-1B-bommenwerpers werden gezet. Ook hielden beide legers hun eerste grootschalige amfibische landingsoefeningen in vijf jaar.

Noord-Korea reageerde furieus op die oefeningen en noemde ze een repetitie voor een invasie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.