Parlement Zweden geeft groen licht voor NAVO-toetreding

ANP Producties | Bron: ANP
Stockholm

Het Zweedse parlement heeft zoals verwacht formeel ingestemd met de toetreding van het land tot de NAVO. De wetswijzigingen die nodig zijn voor deelname aan de militaire alliantie, zijn woensdag goedgekeurd. Het blijft echter onzeker of en wanneer Zweden lid kan worden van de NAVO.

De dertig NAVO-lidstaten moeten nieuwe leden unaniem goedkeuren en dat is bij Zweden vooralsnog niet gebeurd. Turkije ligt dwars en het is niet duidelijk wanneer de stemming in Hongarije plaatsvindt. Dat terwijl Finland, dat tegelijk met Zweden een lidmaatschapsaanvraag had ingediend, waarschijnlijk van die twee landen binnenkort wel goedkeuring krijgt. De andere lidstaten zijn al akkoord met de toetreding van zowel Zweden als Finland.

Ankara is van mening dat Stockholm niet hard genoeg optreedt tegen aanhangers van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) en andere groeperingen die de regering als terroristisch beschouwt. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan had eerder soortgelijke bezwaren tegen Finland, maar maakte vorige week bekend dat Finland genoeg vooruitgang had geboekt en dat het Turkse parlement kan stemmen over het Finse verzoek. Hij zei toen ook dat het overleg met Zweden doorgaat.

Zweden en Finland dienden in mei hun lidmaatschapsverzoeken voor de NAVO in als reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Het idee was dat ze samen lid zouden worden, maar in de laatste maanden werd duidelijk dat dit vanwege de Turkse bezwaren waarschijnlijk niet zou gebeuren. Ankara blijft bij Stockholm aandringen op de uitlevering van 120 personen die in Turkije worden gezien als terroristen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.