Taiwan roept ambassadeur terug uit Honduras om draai naar China

ANP Producties | Bron: ANP
TaipeiTegucigalpa

Sinds de regering van Honduras heeft besloten de banden met China aan te halen, ligt het land op ramkoers met Taiwan, waar het eerder een goede relatie mee had. Taipei heeft besloten de ambassadeur terug te roepen, vanwege een officieel bezoek van de Hondurese minister van Buitenlandse Zaken aan Beijing.

Met die reis negeert Honduras volgens Taiwan "meer dan tachtig jaar vriendschap" tussen de beide landen. "Het heeft onze regering en ons volk ernstig gekwetst", schrijft het Taiwanese ministerie van Buitenlandse Zaken. Honduras is momenteel een van de slechts veertien landen in de wereld die Taiwan officieel erkent. Maar als Honduras inderdaad de betrekkingen met China verbetert is de kans groot dat die erkenning wordt teruggedraaid. Beijing doet in de regel geen zaken met landen die Taiwan erkennen, omdat het het eiland beschouwt als een afvallige provincie.

In Taiwan werd deze week gesuggereerd dat de draai van Honduras puur met geld te maken heeft. De regering in Tegucigalpa zou vanwege hoge schulden een bedrag van 2,5 miljard dollar hebben geëist. Toen Taiwan dat weigerde, zou het Centraal-Amerikaanse land bij Beijing hebben aangeklopt. Honduras en China doen dit verhaal af als onzin. Wel zeggen ze te onderhandelen over investeringen in bijvoorbeeld een nieuwe dam. Beijing verwelkomt de Hondurese toenadering en zegt klaar te zijn voor het aanknopen van betrekkingen.

De rel komt een week voor het bezoek van de Taiwanese president Tsai Ing-wen aan Guatemala en Belize, buurlanden van Honduras die wel trouw blijven aan Taipei.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.