Zelensky zweert in Cherson alles weer op te bouwen

ANP Producties | Bron: ANP
Cherson

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft een bezoek gebracht aan Cherson, de Zuid-Oekraïense stad die eind vorig jaar werd heroverd op de Russen. Hij beloofde daar "alles te herstellen" na de schade die het Russische leger heeft aangericht. Nog altijd wordt Cherson regelmatig beschoten door de Russen, die het land aan de overkant van de rivier in handen hebben.

Zelensky was woensdag ook al op bezoek in Bachmoet, de stad aan de frontlijn in het oosten waar de ogen al maanden op gericht zijn. Een commandant van het Oekraïense leger beweert donderdag dat de Russische troepen rond Bachmoet "vermoeid" beginnen te raken. De Russen proberen de stad uit alle macht in te nemen en hebben een groot deel inmiddels in handen, maar dat eist wel zijn tol volgens de commandant. Hij zegt dat de Oekraïners "zeer binnenkort van de gelegenheid gebruik zullen maken, zoals we deden bij Kyiv, Charkiv en Koepjansk", waar de Russische troepen eerder teruggedrongen werden.

De frontlijnen bewegen de laatste maanden nog maar weinig. Het Britse ministerie van Defensie schrijft donderdag in de dagelijkse inlichtingenupdate wel dat Rusland een kleine terreinwinst heeft geboekt bij Kreminna, een plaats in de regio Loehansk. De Russen zouden vanaf daar willen doorstoten naar Koepjansk, een stad die als spoorknooppunt strategisch gelegen is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.