Definitieve uitslag: BBB in 13 van 21 waterschappen het grootst

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De BoerBurgerBeweging (BBB) is in 13 van de 21 waterschappen de grootste partij geworden na de waterschapsverkiezingen van vorige week woensdag. Dat blijkt uit de definitieve uitslag die donderdag bekendgemaakt is door de Unie van Waterschappen. Bij de voorlopige uitslag was al duidelijk geworden dat BBB 'zeker' in 13 waterschappen de grootste was geworden. Water Natuurlijk neemt in vijf waterschappen het voortouw.

BBB komt als nieuwkomer met 118 zetels de besturen binnen, waarmee 23 procent van alle gekozen zetels werd gewonnen. Bij de waterschapsverkiezingen waren er 518 zetels te verdelen in de waterschapsbesturen van de 21 waterschappen. Water Natuurlijk krijgt er 91, wat een stijging betekent ten opzichte van de 85 zetels vier jaar geleden.

Ook de Partij voor de Dieren deed goede zaken bij de verkiezingen. De partij groeit van 17 naar 37 zetels in de waterschapsbesturen. De partij deed deze verkiezingen mee in meer waterschappen en zag het aandeel in de besturen groeien van 4 naar 7 procent. Grote verliezers bij de waterschapsverkiezingen zijn CDA, VVD en 50PLUS. Het CDA zakt van 60 naar 35 zetels en de VVD van 70 naar 55 zetels. 50PLUS daalt van 32 naar 10 zetels. Ook lokale partijen leveren in ten opzichte van 2019. Toen hadden ze een aandeel van 17 procent in de besturen, dat is nu gezakt naar 11 procent.

De definitieve opkomst is 53,1 procent, tegen 51,3 procent in 2019. In waterschap Drents Overijsselse Delta was de opkomst het hoogst met 65 procent en in het hoogheemraadschap van Delfland het laagst met 44,8 procent. Op donderdag 30 maart worden alle verkozen waterschapbestuurders geïnstalleerd. Bij de vorige verkiezingen in 2019 waren in juni in alle waterschappen de bestuurssamenstellingen bekend.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.