Frankrijk opnieuw ontregeld door pensioenprotesten

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

In Frankrijk is opnieuw massaal gestaakt en gedemonstreerd tegen de pensioenhervormingen, zoals de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 64 jaar. Trein- en vliegverkeer was sterk ontregeld. Een deel van de protesten op straat liep uit de hand.

Het was de negende keer dat de Franse vakbonden acties organiseerden tegen de pensioenhervormingen en de eerste keer sinds de regering de plannen doordrukte zonder stemming in het parlement. De politie ging in meerdere steden over tot arrestaties. Ook raakten betogers en agenten gewond.

De regering schat het totaal aantal deelnemers op ruim 1 miljoen, vakbonden spreken over 3,5 miljoen. In heel Frankrijk werden zo'n 12.000 politiemensen ingezet, waarvan 5000 in Parijs.

Confrontaties

Onder meer in de Franse hoofdstad Parijs kwam het tot confrontaties met de politie, die wapenstok en traangas inzette tegen betogers die met stenen en vuurwerk gooiden. Ook staken relschoppers afval in brand dat niet was opgehaald door de staking van vuilnisophalers. Verder werden onder meer een restaurant van McDonald's en winkels geplunderd.

Door de acties reed de helft van de hogesnelheidstreinen niet. Ook het treinverkeer in Parijs kwam voor een groot deel stil te liggen. Toeristische trekpleisters als de Eiffeltoren en het kasteel van Versailles bleven gesloten. Daarnaast blokkeerden betogers toegangen tot universiteiten, hogescholen en oliedepots.

Kerosinebevoorrading

Volgens de krant Le Figaro moesten veel vluchten worden geannuleerd. In de ochtend blokkeerden demonstranten een terminal op vliegveld Parijs-Charles de Gaulle. Het ministerie van energietransitie waarschuwde dat de kerosinebevoorrading voor de vliegvelden van Parijs "kritiek" begon te worden.

President Emmanuel Macron gaf woensdag een tv-interview waarin hij de hervormingen verdedigde. Hij vergeleek de protesten met de antidemocratische bestorming van het Amerikaanse parlement, het Capitool, begin 2021. Verontwaardigde vakbonden noemden de vergelijking een provocatie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.