Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

Bij een ddos-aanval wordt een computersysteem overspoeld met bezoekers, die allemaal tegelijk op het doelwit worden afgestuurd. Vaak gebeurt dat met gekaapte apparaten. Door de aanval wordt de site of de server onbereikbaar. Online zijn zulke aanvallen eenvoudig te bestellen.

De National Crime Agency meldt niet hoeveel loksites zijn aangemaakt en hoelang ze actief waren. "Mensen die zulke diensten willen gebruiken kunnen niet zeker zijn wie er achter zitten. Waarom zou je het risico nemen?", legt de recherche het doel van de actie uit.

Eind vorig jaar haalde de Amerikaanse recherche FBI met hulp van Nederland ongeveer vijftig sites waar ddos-aanvallen konden worden besteld uit de lucht. Een van de ontmantelde platforms zou zijn gebruikt voor 30 miljoen aanvallen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.