VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

ANP Producties | Bron: ANP
Kyiv

De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

"We zijn diepbezorgd over de standrechtelijke executies van tot 25 Russische krijgsgevangenen en gewonden. Deze werden vaak uitgevoerd direct na overmeestering in de gevechtslinie", aldus Bogner. "We zijn op de hoogte van onderzoek door de Oekraïense autoriteiten van vijf gevallen waarbij 22 slachtoffers vielen, maar we weten niets van vervolging van de daders." Ze uitte ook haar ontzetting over de executies van vijftien Oekraïense militairen. Elf daarvan werden uitgevoerd door de huurlingengroep Wagner.

De mensenrechtencommissaris van het Oekraïense parlement liet in een reactie weten dat de beschuldigingen aan het adres van de Oekraïense troepen hem verbaasden, en hij de feiten wilde zien waarop de VN-commissie zich baseert. Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken bedankte in een statement de VN-toezichthouders voor het werk dat zij doen, maar benadrukte dat Oekraïne verwacht dat de VN "elke stap uit de weg zullen gaan die gezien kan worden als het gelijkstellen van het slachtoffer en de agressor".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.