IAEA-chef opnieuw naar bezette kerncentrale Zaporizja

ANP Producties | Bron: ANP
Wenen

De baas van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) reist volgende week naar de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het wordt het tweede bezoek van directeur-generaal Rafael Mariano Grossi aan het nucleaire complex in het door Rusland bezette gebied.

Grossi gaat naar de centrale in Enerhodar om te beoordelen hoe het zit met de veiligheid en wat veranderd is sinds het vorige bezoek in september, aldus het IAEA. Sinds dat vorige bezoek zitten experts van de VN-atoomwaakhond op permanente basis op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Die worden om de zoveel tijd afgewisseld. Grossi neemt een nieuw team deskundigen met zich mee.

De kerncentrale werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische troepen. In de omgeving vinden zo nu en dan beschietingen plaats die problemen veroorzaken voor de centrale. Begin maart viel alle externe stroomtoevoer voor de zesde keer uit, terwijl die nodig is voor de koeling van de reactoren. De IAEA pleit alle langere tijd voor een veiligheidszone rond het nucleaire complex.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.