Rusland gaat tactische nucleaire wapens plaatsen in Belarus

ANP Producties | Bron: ANP
Moskou

Moskou gaat in Belarus tactische nucleaire wapens stationeren. Dat is de Russische president Vladimir Poetin overeengekomen met zijn Belarussische ambtgenoot Aleksandr Loekasjenko. De twee gelden als trouwe bondgenoten en Loekasjenko steunt de invasie van Rusland in Oekraïne.

Tactische kernwapens zijn specifiek ontwikkeld om op het slagveld te gebruiken en veel kleiner dan een klassieke atoombom. Maar ze kunnen veel meer ravage aanrichten dan conventionele wapens.

Volgens Poetin is de nieuwe faciliteit in Belarus op 1 juli klaar en kunnen de wapens dan worden verplaatst. De Russische leider wijst er wel op dat die niet in Belarussische handen komen of door het land gebruikt kunnen worden.

Bommenwerpers

Rusland schendt met de verplaatsen het nucleaire non-proliferatieverdrag niet, claimt Poetin, omdat ook de Verenigde Staten nucleaire wapens stationeren bij Europese bondgenoten.

Loekasjenko is politiek en economisch afhankelijk van Moskou. In Belarus staan al langer tien Russische bommenwerpers die tactische nucleaire wapens kunnen afvuren. Bij de start van de Russische invasie in februari vorig jaar trok een deel van de troepen via Belarus Oekraïne binnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.