Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

"We maken ons zorgen over de toename van de gezondheids- en sociale schade van lachgas en hoe algemeen verkrijgbaar het is voor het publiek, vooral voor jongeren. Daarom verbieden we lachgas. We maken het bezit van di-stikstofoxide voor het eerst strafbaar; we voorkomen levering voor misbruik door strengere controles op detailhandelaren op te leggen; en we geven meer bevoegdheden aan wetshandhavers om actie te ondernemen tegen overtreders", zei een regeringswoordvoerder.

De details over het verbod op het in bezit hebben van lachgas worden maandag bekendgemaakt. Het verbod is onderdeel van een strengere aanpak van antisociaal gedrag die de Engelse premier Rishi Sunak eveneens maandag aankondigt. In Nederland is het gebruik van lachgas als genotsmiddel sinds januari van dit jaar verboden.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.