Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

ANP Producties | Bron: ANP
Jeruzalem

Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

Behalve de Ayalon-snelweg in het centrum van Tel Aviv, blokkeren demonstranten het verkeer in het centrum van Haifa en buiten de steden Modi'in, Karmiel en Beër Sjeva. Demonstranten protesteren ook voor het huis van Likoed-parlementariër Danny Danon in Raänana. In Jeruzalem protesteren duizenden Israëli's voor het gebouw van de Knesset, het Israëlische parlement.

Er is ook opgeroepen tot massastakingen, schrijft The Jerusalem Post. Zo hebben tientallen dokters in Israëlische ziekenhuizen aangekondigd maandag niet aan het werk te gaan, als reactie op het ontslag van Gallant. Ook een aantal universiteiten is van plan maandag het werk neer te leggen, zo besloten vertegenwoordigers zondagavond tijdens een speciaal overleg.

Verwacht wordt dat ook de grote vakbond Histadrut zich aansluit bij de stakingen. De bond komt maandagmorgen met een verklaring. De Israëlische vrouwenrechtenbeweging Bonot Alternativa heeft aangekondigd op maandag "de grootste economische staking van vrouwen" te laten plaatsvinden. Gemeenteambtenaren in Jeruzalem hebben laten weten maandag in hongerstaking te gaan voor het kantoor van de premier, meldt The Jerusalem Post verder.

Netanyahu ontsloeg Gallant, nadat die in een televisietoespraak had gezegd dat door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.