Frankrijk wijst overlevering leden Italiaanse Rode Brigades af

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

Het hoogste Franse gerechtshof heeft een verzoek van de Italiaanse overheid om een groep van tien voormalige linkse militanten van de Brigate Rosse (Rode Brigades) over te leveren definitief afgewezen. Volgens het Hof van Cassatie zou de overlevering een te grote inbreuk zijn op hun mensenrechten.

De tien personen (in leeftijd van 62 tot 89 jaar) verblijven al 25 tot 40 jaar in Frankrijk. Zij hebben volgens de rechter alle contacten, zowel privé als persoonlijk, met Italië verbroken en zijn geïntegreerd in Frankrijk. Bovendien werden sommigen van hen bij verstek veroordeeld in Italië, zonder de mogelijkheid zich te verdedigen. Het Hof van Beroep in Parijs verbood afgelopen zomer de overlevering al, het Hof van Cassatie gaat daar in mee.

Italië vraagt al jaren om de overlevering van de voormalige guerrillastrijders, die onderdak kregen in Frankrijk. De brigadisten maakten zich in de jaren zeventig en tachtig schuldig aan politieke moorden, roofovervallen, ontvoeringen en sabotage. Een van de meest opmerkelijke terreurdaden was de moord op de Italiaanse ex-premier Aldo Moro in 1978.

Politiek asiel

Veel leden van de Rode Brigades zochten hun toevlucht in Frankrijk, waar halverwege de jaren tachtig politiek asiel werd geboden aan ex-terroristen uit Italië die het geweld hadden afgezworen.

In april 2021 werden in Frankrijk zeven van de voormalige linkse militanten gearresteerd. Door de uitspraak van dinsdag worden zij en nog drie anderen niet overgeleverd. Met de uitspraak lijkt een einde te komen aan een decennialang geschil tussen Frankrijk en Italië over hoe om te gaan met voormalige linkse terroristen.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini van de Lega-partij noemde de beslissing "verontrustend". Frankrijk "vertroetelt de moordenaars van de brigades" zei de partij in een verklaring.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.