Hongarije stemt uit onvrede nog niet over NAVO-toetreding Zweden

ANP Producties | Bron: ANP
Boedapest

Hongarije stemt nog niet over de NAVO-toetreding van Zweden vanwege "een groot aantal grieven" over de kritiek die dat land heeft over het beleid van premier Viktor Orbán. De regering wil eerst met Stockholm in overleg om de kloof te overbruggen, aldus een woordvoerder.

Stockholm heeft zich volgens de zegsman jarenlang "vijandig" opgesteld tegenover Hongarije. Hij zegt dat de Zweden "herhaaldelijk langs de diplomatieke weg kritiek op Hongarije hebben geuit en hun politieke invloed gebruiken om Hongaarse belangen te schaden". Daarbij wordt verwezen naar de kritiek op uitholling van de rechtsstaat in Hongarije.

Zweden en Finland besloten vorig jaar tegelijkertijd het NAVO-lidmaatschap aan te vragen. Hun deelname moet worden goedgekeurd door alle dertig lidstaten van de alliantie. Alleen Hongarije en Turkije zijn nog niet akkoord met de toetreding van Zweden. De regering in Ankara heeft bezwaren omdat zij het niet eens is met de manier waarop Stockholm omgaat met groepen die in Turkije als terroristisch worden beschouwd.

Finland is een stap verder in het toetredingsproces. Het parlement in Boedapest heeft maandag groen licht gegeven. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vorige week dat hij geen bezwaren meer had en dat het parlement zich over de Finse toetreding mag buigen. Wanneer het Turkse parlement gaat stemmen, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.