IAEA-chef aangekomen bij bezette kerncentrale Zaporizja

ANP Producties | Bron: ANP
Enerhodar

De chef van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), Rafael Mariano Grossi, heeft een bezoek gebracht aan de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja. Het is zijn tweede bezoek aan de door Rusland bezette centrale in het zuidoosten van Oekraïne.

Grossi is naar het nucleaire complex in Enerhodar afgereisd om te beoordelen hoe het zit met de veiligheid en wat veranderd is sinds zijn vorige bezoek in september. Hij kwam tot de conclusie dat de situatie er niet is verbeterd. Sinds dat vorige bezoek zitten experts van de VN-atoomwaakhond permanent op het terrein van de grootste kerncentrale van Europa. Zij worden om de zoveel tijd afgewisseld.

De IAEA-chef waarschuwde voor toenemende militaire activiteit rondom de kerncentrale. Hij zei te hopen dat Rusland en Oekraïne het eens kunnen worden over veiligheidsregels. "Het idee is om overeenstemming te bereiken over bepaalde principes, waaronder het niet aanvallen van de centrale," voegde hij eraan toe.

Beschietingen

De kerncentrale werd aan het begin van de oorlog ingenomen door Russische troepen. In de omgeving vinden zo nu en dan beschietingen plaats die problemen veroorzaken voor de centrale. Begin maart viel alle externe stroomtoevoer voor de zesde keer uit, terwijl die nodig is voor de koeling van de reactoren. De landen geven daar elkaar de schuld van.

Grossi pleit al langere tijd voor een veiligheidszone rond de kerncentrale, maar een overeenkomst hierover tussen Oekraïne en Rusland komt maar niet van de grond. De IAEA-chef zei maandag, de dag waarop hij een ontmoeting had met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, dat de situatie bij de centrale nog altijd zeer gevaarlijk en instabiel is.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.