Franse Grondwettelijke Raad komt met oordeel over pensioenplannen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Grondwettelijke Raad van Frankrijk komt op 14 april met een oordeel over de wettelijke verankering van de omstreden pensioenhervormingen. Deze instelling controleert of de wet in overeenstemming is met de grondwet van het land.

De hervormingen bestaan uit onder meer een verhoging van de pensioenleeftijd en een verhoging van het aantal werkjaren voor een volledig pensioen. De regering heeft de wetgeving doorgedrukt met behulp van een speciaal grondwetsartikel, waarmee een stemming van het parlement is omzeild.

Vakbonden, die sinds januari tien landelijke stakingsdagen hebben georganiseerd, roepen de regering op de hervormingen op te schorten of in te trekken om de rust in het land te laten terugkeren. Sinds het doordrukken van de wet eindigen steeds meer protesten in ongeregeldheden.

De Franse regering is naar eigen zeggen bereid tot overleg met de bonden, maar heeft ook verklaard het standpunt over de pensioenen niet te veranderen. De hervormingen zijn volgens president Emmanuel Macron nodig omdat het pensioenstelsel anders onbetaalbaar wordt. Hij wil dat de nieuwe wet dit jaar nog ingaat.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.