Paus in ziekenhuis met luchtweginfectie

ANP Producties | Bron: ANP
Rome

Paus Franciscus (86), die toch al kwakkelt met zijn gezondheid, ligt in het ziekenhuis met een luchtweginfectie. Het hoofd van de katholieke kerk moet er een paar dagen blijven, aldus het Vaticaan. Hij heeft geen corona. Franciscus klaagde de afgelopen dagen over problemen bij het ademen.

Eerder had een woordvoerder nog gemeld dat de paus voor enkele geplande onderzoeken in de Gemelli-universiteitskliniek was. Italiaanse media daarentegen zeiden dat de paus met hartproblemen en ademhalingsmoeilijkheden per ambulance was afgevoerd. Het Vaticaan was al begonnen afspraken af te zeggen.

Waarnemers in Rome zeiden al het hoogst ongebruikelijk te vinden dat kort voor de paasdagen uitgebreide onderzoeken waren gepland. Het is nog niet duidelijk of de paus de mis komende Palmzondag kan leiden en de vieringen in de Goede Week en Pasen.

Darmen

De paus is deze maand tien jaar aan de macht. Woensdagochtend hield Franciscus nog zijn wekelijkse algemene audiëntie voor duizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein.

In juli 2021 onderging de Argentijnse paus een darmoperatie in het Gemelli-ziekenhuis. In een recent interview gaf hij aan weer last te hebben van zijn darmen. Hij kampt ook met een ernstig knieprobleem, waardoor hij inmiddels meestal in een rolstoel zit.

Franciscus heeft al aangekondigd terug te treden als paus, mocht het niet meer gaan. Hij zou dan hetzelfde doen als zijn voorganger Benedictus XVI, die met die stap begin 2013 de wereld verraste.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.