Uitvoeringsinstantie RVO waarschuwt 27.000 mensen voor datalek

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Van ongeveer 27.000 klanten van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zijn persoonsgegevens mogelijk gelekt via een softwareleverancier van marktonderzoeker Blauw. De uitvoeringsinstantie, die onder het ministerie van Economische Zaken en Klimaat valt, zegt bijna al deze mensen te hebben gewaarschuwd voor het lek.

Het gaat om namen, e-mailadressen en telefoonnummers van voornamelijk ondernemers. De RVO voert tal van regelingen uit waar bedrijven gebruik van kunnen maken en liet via Blauw onderzoeken hoe tevreden ondernemers daarover zijn.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zoekt uit of het datalek ook gevolgen heeft voor processen van het departement, meldt een woordvoerster. Ze kon niet direct aangeven of ook andere organisaties die onder het ministerie vallen last hebben van het lek. Die instellingen zijn namelijk zelfstandig en hebben hun eigen ICT-processen.

RIVM en CIBG

Ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het CIBG maakten gebruik van de diensten van Blauw. De marktonderzoeker heeft laten weten dat gegevens die deze organisaties aanleverden niet zijn geraakt door het lek, meldt een woordvoerder van het verantwoordelijke ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Blauw maakte eerder deze week bekend dat bij een softwareleverancier onbevoegden toegang hebben gehad tot persoonsgegevens. Grote bedrijven als NS, VodafoneZiggo, Nationale Postcode Loterij en een aantal woningcoöperaties waarschuwden al dat gegevens van tienduizenden mensen mogelijk op straat liggen.

Sofwareleverancier Nebu

Blauw kondigde ook een kort geding aan tegen de bewuste softwareleverancier, Nebu. Dat bedrijf uit Wormerveer zou nauwelijks informatie geven over het lek.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.