Spaanse premier spoort Xi aan om Zelensky te spreken

ANP Producties | Bron: ANP
Beijing

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in Beijing met president Xi Jinping gesproken over de oorlog in Oekraïne en de opstelling van China. Sánchez zei na afloop dat hij Xi heeft aangemoedigd om te spreken met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. De verwachting was dat Xi hem vorige week al zou bellen, maar dat is nog altijd niet gebeurd.

Dat telefoontje had moeten volgen op Xi's bezoek aan Moskou vorige week, waar hij sprak met de Russische president Vladimir Poetin. Maar van een gesprek met Zelensky is sinds de Russische invasie niet gekomen, ondanks dat Zelensky Xi publiekelijk heeft uitgenodigd naar Kyiv te komen. China wil zich neutraal opstellen in het conflict, maar volgens het Westen staat het aan de kant van Rusland. Tijdens de reis vorige week benadrukten Poetin en Xi nog hoe goed de band tussen beide landen was.

Sánchez heeft in elk geval zijn eigen zorgen over de situatie daar overgedragen aan de Chinese president. Als het aan de Spaanse premier ligt, moeten Xi en Zelensky nodig praten over de Oekraïense plannen om tot vrede te komen. Het idee van Kyiv is dat Oekraïne al het grondgebied terugkrijgt dat het had voordat Rusland de Krim annexeerde in 2014. Sánchez denkt dat dat plan voor een "duurzame vrede" kan zorgen en zegt dat het in lijn is met de principes van de Verenigde Naties, "die door Poetin zijn geschonden". Beijing kwam vorige maand zelf ook met een vredesplan. Moskou was daar wel over te spreken, maar voor Kyiv was het onacceptabel.

Xi heeft Sánchez verteld dat het Chinese standpunt helder is, namelijk dat er vrede en een politieke oplossing moet komen door middel van gesprekken. Daarnaast hebben de leiders het ook gehad over de handelsbetrekkingen tussen China en de Europese Unie. Beijing hoopt dat Madrid kan zorgen voor een eerlijke markt voor Chinese bedrijven en is bereid om zelf meer Spaanse producten te importeren.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.