Merendeel VN-Veiligheidsraad bezorgd over kernwapens in Belarus

ANP Producties | Bron: ANP
New York

Het overgrote deel van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties maakt zich zorgen over het plaatsen van kernwapens in Belarus. Alleen Rusland, eigenaar van de kernkoppen, vindt dat er niets mis is met de plaatsing in het buurland. Rusland heeft een veto in de Veiligheidsraad, dus van een resolutie zal het niet komen.

De westerse landen die aanwezig waren bij de vergadering van de raad zien de kernwapens in Belarus als een bedreiging. "Dit is een klap voor de stabiliteit in Europa en de internationale vrede en veiligheid", zei de Franse ambassadeur. De vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk benadrukte dat Rusland niet geprovoceerd wordt, zoals Moskou beweert. "Niemand bedreigt Ruslands soevereiniteit".

Rusland vindt dat er geen verschil is tussen de aanwezigheid van Russische kernwapens in Belarus en Amerikaanse kernwapens in Europese NAVO-landen.

Schending

China en Brazilië spraken zich in algemene zin uit tegen de verspreiding van kernwapens. Zelfs al zou het Kremlin zijn uitgelokt door het Westen, dan rechtvaardigt dat in de ogen van Brasilia deze actie nog niet. "Reageren op elke vermeende nucleaire dreiging met het plaatsen van wapens in een niet-kernmacht, is een schending van de non-proliferatie", verwees de Braziliaanse ambassadeur naar het verdrag dat de verspreiding van kernkoppen tegen moet gaan. "Hier wordt niemand veiliger van, ongeacht wie de eerste stap heeft gezet." China eiste de terugtrekking van alle kernwapens die in het buitenland zijn geplaatst.

De bijeenkomst van de raad was aangevraagd door Oekraïne, dat al ruim een jaar in eigen land vecht tegen de Russen. Belarus, de trouwste bondgenoot van Rusland, stelde zelf de kernwapens te verwelkomen zodat het zich naar eigen zeggen kan beschermen tegen het Westen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.