Amerikaanse koorsensatie The Crossing Choir voert begin juli muziekstuk ’Farming’ uit op festival Big Sing in Haarlem en Amsterdam. Ook weer hofjesconcerten

Het gezelschap The Crossing Choir in een landelijke omgeving.© Foto John C. Hawthorne

Jaap Timmers
Haarlem

Het hippe en vernieuwende Amerikaanse koorgezelschap The Crossing Choir zal begin juli optreden tijdens het Big Sing-evenement in Haarlem en Amsterdam.

De zangers vertolken dan het gewaagde stuk ’Farming’. Daarin rekenen zij op satirische wijze af met de voedselindustrie en het kolonialisme. Het wil een nieuwe band bewerkstelligen tussen consument en boer.

’Farming’ gaat eerst in de VS in première op een boerderij in Pennsylvania. Enkele dagen later, 4 juli, is het stuk te horen in de Schuur in Haarlem. Ook zijn er twee optredens in Amsterdam. De productie is geschreven door componist Ted Hearne. Het koor bestaat uit 24 zangers en zes musici (elektrische gitaren, keyboards en percussie).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het gezelschap werd door The New York Times omschreven als ’Amerika’s meest verbazingwekkende koor’. Het grossiert in lovende kritieken, mede door de sublieme zang, verrassende arrangementen en theatrale effecten.

De Schuur: ’Farming heeft iets weg van een Broadway-show maar met het verschil dat deze voorstelling swingt, een sterke beat heeft en bijna dwingt tot reflectie bij de toeschouwer’.

Big Sing

The Big Sing, de vroegere Koorbiënnale, is van 1 tot en met 9 juli op verschillende locaties in Haarlem en Amsterdam: Phil, de Grote of St.-Bavokerk en Muziekgebouw aan het IJ.

Zaterdag 1 juli zijn de befaamde hofjesconcerten in Haarlem. Op deze verstilde plekken treden amateurgezelschappen, ensembles en professionele koren uit het hele land op. Ze zingen smartlappen, shantyliederen, wereldmuziek, popsongs en middeleeuwse werken.

Britten

In Phil Haarlem is 2 juli een mini-concert, waarbij fragmenten van Benjamin Britten’s ’Saint Nicolas Cantate’ over het kleurrijke leven van Sint Nicolaas worden gezongen.

Aanvankelijk zou het Festivalkoor van The Big Sing dit jaar de volledige Sint Nicolaascantate van Britten uitvoeren. Dit concert is uitgesteld tot 2024, omdat het niet gelukt is voldoende bezetting van het koor te realiseren, meldt de organisatie. Veel zangers zijn gestopt tijdens de pandemie.

De ’Saint Nicolas Cantate’ moet worden uitgevoerd door een groot gemengd koor met jongensstemmen, slagwerk, orgel en een tenorsolist.

Kaarten

In juni worden meer programmaonderdelen bekendgemaakt. De kaartverkoop is al begonnen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.