Mannen uit Zaandam en Hoofddorp aangehouden voor belastingfraude, witwassen en valsheid in geschrifte

Internetredactie
Zaandam/ Hoofddorp

De FIOD heeft maandag twee mannen aangehouden in een onderzoek naar belastingfraude. Het gaat om een 35-jarige man uit Zaandam en een 33-jarige man uit Hoofddorp.

De mannen worden verdacht van fraude met omzetbelasting, witwassen en valsheid in geschrifte. Een woning in Hoofddorp en een garagebox in Amsterdam zijn doorzocht en daarbij is beslag gelegd op een motor, een auto, telefoons en contant geld. Beide mannen zijn na verhoor heengezonden.

Het strafrechtelijk onderzoek van de FIOD startte na een controle van de Belastingdienst. De Zaandammer was aandeelhouder en bestuurder van een onderneming. De man uit Hoofddorp was betrokken als feitelijk leidinggevende. De onderneming was actief in de handel in auto’s. Het vermoeden is dat de verdachten onjuiste aangiften van de omzetbelasting hebben ingediend. Buitenlandse leveringen aan de onderneming werden door de verdachten vermoedelijk niet opgegeven in hun aangiften. Ook de omzet werd niet opgegeven, terwijl er volgens de FIOD betalingen met betrekking tot de verkoop van auto’s binnenkwamen op de rekening van de onderneming.

Tijdens het onderzoek kwam verder nog naar voren dat de Hoofddorper ook eigenaar was van een bedrijf dat auto’s importeert uit het buitenland. Ook daar werd volgens het onderzoeksteam verzuimd om aangifte van de omzetbelasting te doen. Het precieze nadeel voor de schatkist moet uit nader onderzoek blijken.

De mannen hebben zich vermoedelijk ook schuldig gemaakt fraude met Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). Bij de aanvraag hebben ze mogelijk opzettelijk valse documenten ingediend. Er zou dan ten onrechte 40.000 euro uitgekeerd zijn aan de mannen. Een aanzienlijk deel van dit bedrag werd overboekt naar een bankrekening van een derde.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.