Japanse maanlander gecrasht door opraken brandstof

ANP Producties | Bron: ANP
Tokio

Een Japanse lander is vorige maand op de maan neergestort doordat de brandstof aan boord was opgeraakt. Die brandstof werd gebruikt om met motoren af te remmen. Zonder 'rem' crashte het vaartuig van ongeveer 5 kilometer hoogte. Daardoor is hij verloren gegaan. Dat meldt de ontwikkelaar van de maanlander, het Japanse bedrijf ispace, na onderzoek.

Het had de eerste commerciële landing op de maan moeten worden. Missie 1 van het project Hakuto-R was in december gelanceerd. In maart kwam het vaartuig in een baan rond de maan, op een hoogte van ongeveer 100 kilometer. Op 26 april begon de landing. Dat ging aanvankelijk goed, zegt ispace, het vaartuig daalde en remde af. Op 5 kilometer hoogte had de lander een snelheid van bijna 3,6 kilometer per uur, toen het misging.

Dat de lander zonder brandstof kwam te zitten, komt mogelijk door een fout in de hoogtemeter. Tijdens het dalen vloog de lander over de rand van een krater. De software had daar geen rekening mee gehouden en ging er ten onrechte van uit dat een sensor om de hoogte te meten fout zat.

Software aangepast

Het bedrijf ispace zegt dat de volgende vluchten naar de maan gewoon doorgaan. De software wordt wel aangepast om herhaling te voorkomen.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA deelde een paar dagen geleden foto's van een kleine krater die zou zijn ontstaan door de crash van de Japanse lander.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.