Martijn Bos slaagt ondanks aantal fouten voor examen krav maga

Martijn Bos.© Archieffoto Laurens Bosch

Milo Lambers
Haarlem

Haarlemmer Martijn Bos heeft in Israël het hoogste expertexamen in krav maga gehaald. Bos is de eerste niet Israëliër die hier in is geslaagd.

,,Het was heel zwaar. Lichamelijk maar ook vooral mentaal. De dag voor het examen moest ik een zogenoemd 100 men fight doen. Dan vecht je bijna twee uur lang tegen honderd mensen. Dat ging goed maar ik was daarna wel vermoeid. De dag erop kwam het echte examen.”

Dit examen duurde liefst acht uur. ,,Het is het hoogste level. Het is puur gericht op militaire situaties. Je loopt dus met een machinegeweer en krijgt te maken met meerdere situaties. De technieken zijn puur gericht op het kapot maken en uitschakelen van je tegenstander. Hele heftige dingen, zoals het doorsnijden van iemands keel.”

Wat het examen zwaar maakte was volgens Bos vooral het mentale aspect. ,,De druk is dat iedereen naar je kijkt. We waren net begonnen toen ik een fout maakte. Dan kijk je naar de examinator en weet je dat je misschien wel niet geslaagd bent. En dan moet je dus nog zeven uur door. Dat is heel erg zwaar. Ik heb het maar van mijn afgezet en mij geconcentreerd op de technieken.”

Na acht uur kreeg Bos te horen dat hij ondanks een aantal fouten is geslaagd. Onder voorbehoud. Over een paar maanden moet hij nog een examen doen. ,,Wanneer weet ik niet. Dat maakt het onzeker en dat is de bedoeling. Dat kan ik elk moment te horen krijgen.” Bos kreeg ook een onderscheiding van de bond. ,,Daar ben ik nu buiten Israël de hoogste man. Dat is wel heel bijzonder en betekent dat ik de sport in Europa mag vertegenwoordigen.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen