Gemeenteraad wil snelle fietsverbinding IJmuiden-Bloemendaal, Natuurmonumenten weigert

Gemeenteraad wil snelle fietsverbinding IJmuiden-Bloemendaal, Natuurmonumenten weigert
© Foto Fokke Zaagsma
Duinen IJmuiden.

De Velsense politiek wil tóch een fietspad dwars door een beschermd natuurgebied van IJmuiden naar Bloemendaal. Natuurmonumenten is fel tegen en weigert zo’n fietspad aan te leggen. Wethouder Annette Baerveldt zit klem tussen de twee.

De vorige raadsvergadering staakten de stemmen over het omstreden fietspad. De Velsense gemeenteraad miste drie politici en daardoor kon de eindstand uitkomen op vijftien voor en vijftien tegen.

Deze maand mochten de raadsleden opnieuw stemmen over het idee. Omdat donderdagavond wel de voltallige raad aanwezig was, kon het geen gelijkstand worden. Er zijn immers 33 zetels. Uiteindelijk stemden zeventien leden voor het pad en zestien tegen.

Dat was de grootste angst van Natuurmonumenten. Na de eerste vergadering stuurde Aan Pander, gebiedsmanager van Natuurmonumenten, een brief naar de raadsleden om ze te overtuigen van het feit dat een fietspad geen goed idee is.

’Ernstige achteruitgang’

,,De fietsverbinding zal ervoor zorgen dat de laatste rustige delen van het Nationaal Park eveneens toegankelijk worden voor recreanten. Dit betekent een ernstige achteruitgang van de natuurwaarden, terwijl de meerwaarde voor recreanten gering is. Het overgrote deel van het duingebied is immers al toegankelijk via prachtige wegen en paden.’’

LGV kwam samen met de VVD met het plan voor een direct fietspad tussen IJmuiden Bloemendaal. Volgens de twee partijen kun je langs de hele kust lekker fietsen, behalve op dat traject. Een directe verbinding ontbreekt.

Volgens Annette Baerveldt kun je wel van IJmuiden naar Bloemendaal fietsen, maar fiets je dan zo’n tien minuten om. Ze wil de bewegwijzering verbeteren om zo de recreanten tegemoet te komen.

Dat voorstel deed Natuurmonumenten ook. Maar VVD, LGV, ChristenUnie, Velsen Lokaal, Forza en Beryl Dreijer stemden toch voor een snelle fietsverbinding door het natuurgebied.

Onmogelijkheden

Sige Bart (LGV): ,,LGV vindt het belangrijk dat IJmuiden goed bereikbaar is. Wij kijken liever naar de mogelijkheden dan naar de onmogelijkheden.’’ Bram Diepstraten had aan enkele ’stakeholders’ in het havengebied gevraagd wat zij van zo’n snel fietspad zien. ,,Zij waren enthousiast.’’

Leen de Winter van ChristenUnie stemde voor het fietspad omdat hij de vorige keer ook voor had gestemd en consequent wilde blijven. ,,Maar ik zie het somber in, ik denk niet dat het fietspad er ooit zal komen.’’

Daar kan de politicus best wel eens gelijk in hebben. Natuurmonumenten is immers eigenaar van het gebied en heeft alvast gemeld dat ze niet wil meewerken aan een nieuw fietspad. Bovendien zijn er allerlei juridische hobbels die niet makkelijk te nemen zijn omdat het natuurgebied beschermd is.

Wethouder Annette Baerveldt zit klem tussen een plan van de gemeenteraad dat zij verplicht is uit te voeren, en het standpunt van Natuurmonumenten.

Wil je niks missen van IJmuider Courant? Like ons dan op Facebook!

Het laatste nieuws